Inaugurada l’exposició dels 10 anys de l’AMI al Gironès

  • El pavelló de Sant Julià de Ramis acull la mostra fins el dia 15 de maig

 

El pavelló de Sant Julià de Ramis va ser un dels punts més mediàtics de l’1 d’octubre del 2017. Era el col·legi electoral on havia de votar el president Puigdemont però abans s’hi van presentar una bona colla de Guàrdies Civils que van entrar a l’edifici per la força i van provocar lesions i considerables danys materials.  En aquest edifici, ara destinat a la pràctica esportiva del municipi, s’hi pot veure des de divendres passat l’exposició itinerant ‘10 anys de l’AMI. La força del món local’.

Divendres, dia 29 d’abril es va inaugurar la mostra amb la presència de l’alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, i del president de l’AMI i alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni. L’acte va comptar amb una taula rodona sobre el món local amb l’alcaldessa de Fornells de la Selva i vicepresidenta de l’AMI, Sònia Gràcia, l’alcalde d’Aiguaviva, Josep Pinsach, l’alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles, i el regidor de Girona, Martí Terés.

Vinyoles va recordar que ‘ara toca tornar a aixecar l’ànim de tot el territori, ja que sense implicació de la gent difícilment podrem arribar a fer possible la independència’. Va reconèixer però que la situació a les comarques gironines, en clau nacional, a vegades no és representativa de tot Catalunya perquè aquí ‘els índex d’independentistes són molt alts’. Gràcia va recordar que dins l’AMI tothom hi té cabuda i que són moltes les formacions polítiques que hi estan representades ‘fins i tot els socialistes’. Pinsach, en la seva intervenció, va parlar de drets i llibertats i va posar de relleu que els darrers anys ‘ens han retallat molt els drets’. Es va mostrar partidari de ‘rentar la roba bruta a casa i fer pinya cap enfora’.

El regidor de Girona, Martí Terés, psicòleg de formació va manifestar que segurament ‘estem encara amb la síndrome d’estrés post-traumàtic’ fent referència al període que hem viscut després de l’1-0. ‘Els municipis tenim tota la força però no som un Estat’ i per tirar endavant en el tema de la independència ‘necessitem un Estat que ens recolzi’.

L’alcalde de Sant Julià va recordar que abans de l’1-0 ‘molts alcaldes ens vam sentir com super-herois, teníem una gran il·lusió per tota la situació que havien de viure i vam estar al capdavant dels nostres municipis en uns moments únics i històrics. Quan es va veure la imatge de violència extrema que es va viure a Sant Julià, va provocar que molta gent anés a votar, gent que potser s’hagués quedat a casa però que arran d’aquelles imatges va decidir que no volia viure en un país governat per un estat d’aquesta mena’, va afegir Puigtió qui també va reafirmar-se en la idea que ‘hem de trobar la força per tornar a reactivat tot el país’.

Finalment el president de l’AMI, Jordi Gaseni va parlar que dins de la Catalunya d’avui i de demà ‘hi haurà d’haver moltes sobiranies’ i que a través de totes elles ‘podrem arribar a molts municipis que potser no tenim altra manera d’arribar-hi des de l’AMI’.

L’exposició, que porta per títol Independentisme: la força del món local serà itinerant per les diferents comarques de Catalunya. Ja s’ha pogut veure a l’Alt Empordà i continua el seu recorregut per les comarques gironines. L’exposició és un recull cronològic i temàtic pels moments més rellevants que ha viscut l’entitat, sempre al centre de l’activitat generada cap a l’estat propi. Els seus inicis a Vic el desembre del 2011 i el ràpid creixement per tot el país dels municipis independentistes van donar la força a l’AMI per situar-la com un dels actors en el procés cap al 9N al costat d’Òmnium i Assemblea Nacional Catalana.

Es va celebrar el 9N i els municipis catalans van prendre encara més protagonisme que va anar augmentant fins a la data de l’1 d’octubre de 2017. També ha estat clau el món local en tot el procés de repressió, en l’acompanyament i suport als polítics exiliats i empresonats però també amb la que han patit els electes locals que sumen més de 600 causes per temes relacionats amb la independència, ja siguin posicionaments polítics a través de mocions, el mateix 1-O, símbols i pertinença a la mateixa AMI, entre d’altres.

L’exposició també recull quins són els projectes futur que passen inevitablement per les sobiranies locals i explica les diferents campanyes que s’han realitzat en aquests 10 anys. Així mateix recull una mostra de valoracions de diferents líders polítics i socials.

Comparteix aquesta informació