L’exposició 10 anys de l’AMI inicia la seva gira per les comarques catalanes a l’Alt Empordà

Al llarg d’aquest any 2022 l’exposició sobre els 10 anys de l’Associació de Municipis per la Independència recorrerà bona part de la geografia catalana per recordar quin ha estat el paper dels municipis i de les comarques catalanes en la construcció d’un espai de sobirania nacional i en el camí cap a l’estat propi.

La gira es va iniciar el passat dia 25 de març a Vic coincidint amb l’acte central de commemoració dels 10 anys de l’entitat. Divendres passat, l’exposició va arribar a l’Alt Empordà, concretament al municipi del Port de la Selva, on es va fer un acte d’inauguració amb alcaldes i alcaldesses de la comarca. L’alcalde del Port, Josep M. Cervera i ex-president de l’AMI va fer la inauguració recordant bona part de la història de l’entitat, com s’havia posicionat i fet gran ‘perquè els electes vam saber exercir el lideratge als nostres territoris’. Va afegir que la independència ‘la vam consolidar al carrer i ara, més que mai, cal tornar a mobilitzar la gent des dels carrers’.

L’alcalde de Castelló d’Empúries Salvi Güell; l’alcaldessa de Viladamat, Dolors Pons i l’ex-alcaldessa de Roses i actual regidora Montse Mindan, van aportar la seva visió sobre aquesta darrera dècada. Mindan va posar de relleu que l’AMI va créixer tant ràpidament ‘perquè els alcaldes i alcaldesses ens ho vam creure i aquí, més que mai, vam demostrar que la unió fa la força’. Va recordar que ‘tenia més fe en la sobirania dels ajuntaments abans que ara, perquè ens han anat retallant moltes de les coses que ja teníem consolidades’.

Dolors Pons va donar la perspectiva d’un municipi petit, concretament del seu, que té 486 habitants, però que això no li ha restat convenciment per dur a terme diferents accions de sobirania. Va posar com a exemple la sobirania energètica que estan exercint a Viladamat, ja que ‘hem creat una comunitat energètica local de la qual se’n beneficien 500 veïns i veïnes’. Va tancar la taula rodona Salvi Güell, qui va reconèixer que els ajuntaments, al llarg d’aquest període tan significatiu per la història de Catalunya, ‘hem estat al costat de la gent’ i que l’AMI ‘ha estat una garantia d’èxits quan tots hem anat a la una’. També va remarcar que ‘hem de recomposar tot l’espai independentista, no en el fons sinó en les formes i això portarà el seu temps perquè el sotrac de l’1 d’octubre va ser molt gran’.

Va tancar l’acte el president de l’AMI, Jordi Gaseni, que va explicar que l’exposició recorrerà tot el país ‘per recarregar les bateries tan potents que teníem abans, amb l’objectiu de tornar a arribar un nou 1 d’octubre’. Va cloure exposant un dels objectius de l’AMI: arribar a les gran ciutats. I una manera, serà amb les sobiranies locals’.

L’exposició es podrà visitar fins el dia 18 d’abril a la sala d’exposicions del Port de la Selva (C. Major, 19). La següent parada serà la comarca del Gironès, concretament el municipi de Sant Julià de Ramis a partir del dia 29 d’abril.

Comparteix aquesta informació