L’AMI commemora a Vic els 10 anys d’història

  • Món local, partits polítics, entitats, institucions i societat civil participen en un acte al mateix espai de L’Atlàntida on es va celebrar l’Assemblea Constituent el desembre de 2011

Aquest matí l’Associació de Municipis per la Independència ha celebrat l’acte dels 10 anys (posposat vàries vegades per motius derivats de la pandèmia). Ho ha fet en un acte a la sala Joaquim Maideu de L’Atlàntida de Vic on s’hi va celebrar l’assemblea constituent el desembre de 2011 amb 157 ajuntaments fundadors.

Han assistit a aquest acte 5 dels 6 presidents que ha tingut aquesta entitat: Josep M. Vila d’Abadal, Pep Andreu (provisional), Neus Lloveras, Josep M. Cervera i l’actual, Jordi Gaseni. No hi ha pogut participar per trobar-se a l’exili Carles Puigdemont, que hi ha participa a través d’un vídeo que es va gravar el passat mes de gener a Brussel·les, en una trobada dels 6 presidents.

Ha inaugurat l’acte l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha recordat els orígens de l’entitat a la ciutat i la implicació i lideratge del llavors alcalde Josep M. Vila d’Abadal per constituir una associació amb el lideratge del món municipal. Erra ha remarcat que ‘hem fet molta feina en aquests 10 anys però n’hem de fer molta més i des dels municipis ens trobareu sempre al capdavant en el treball per una Catalunya lliure’.

A continuació el president de l’entitat, Jordi Gaseni, alcalde de l’Ametlla de Mar, ha posat de relleu les diferents etapes que s’han viscut al llarg d’aquesta dècada.  Ha volgut remarcar la paraula ‘força’ la que tenim ‘alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, una força immensa capaç de canviar-ho tot’. Per aquest motiu ha demanat als assistents que ‘mantinguem viva aquesta gran qualitat que tenim i que és el que ens fa únic diferents, és el nostre gran valor i l’hem de preservar, sense defallir, sense excuses. Si perdem aquesta força ho perdem tot, per això us demano que continuem forts, fent pinya, perquè és el nostre projecte, el món municipalista català organitzat i ferm’.

Un vídeo de la trobada dels 6 presidents a Brussel·les el passat mes de gener ha donat pas a les valoracions, cadascun des de l’etapa que els va tocar viure.

La fotografia de la jornada és la que han protagonitzat tots els membres de les executives i directives que ha tingut l’entitat al llarg d’aquests període. Tots junts a l’escenari, han expressat la seva experiència a  través de les paraules de Rosa Vestit, tresorera de l’AMI entre 2018 i 2019 i actual delegada del govern de la Generalitat a la Catalunya Central; i Montse Fornells, vicepresidenta de l’AMI entre 2016 al 2019 i actual directora general d’administració local.

Dos blocs temàtics sobre repressió i territori han donat veu, en primer lloc a Montse Mindán, Paco Gas i Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles, i a continuació a Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, Marc Aloy, alcalde de Manresa; Jordi Munell, alcalde de Ripoll i David Planas, alcalde de Celrà.

Per visualitzar la persecució que han patit els alcaldes en aquests 10 any, amb més de 600 causes obertes per temes relacionats amb les seves idees i manifestacions polítiques, han parlat Paco Gas, que va ser alcalde de Roquetes durant l’1-O i va deixar el càrrec el passat mes de gener. Gas va ser absolt pel jutjat penal 2 de Tortosa del delicte de desobediència a l’autoritat l’1-O, però la Fiscalia ha demanat la nul·litat del judici. Gas ha recordat que ‘estem al servei del nostre poble, però també del nostre país’ i ha recordat que la transició cap a la democràcia dels anys 70 ‘va ser una autèntica farsa’. Per la seva banda, Montse Mindán, alcaldessa de Roses durant l’1-O i jutjada per aquest motiu; va ser imputada per haver donat suport al referèndum sobre la independència de Catalunya del 2017, però el jutjat penal número 1 de Figueres va dictar la seva absolució en no trobar proves sobre la seva suposada vinculació amb l’organització de la votació. Els tribunals l’han absolta 3 vegades i Fiscalia ha reobert el cas.  Finalment, Rosa M. Fonoll, alcaldessa de Cubelles, jutjada i absolta per pagar la quota de l’AMI arran d’una denúncia d’un dels grups polítics del seu ajuntament, ha intervingut a través d’un vídeo.

En el bloc temàtic que portava per títol territori, Jordi Munell, alcalde de Ripoll, ha destacat que ‘formar part dels ajuntaments fundadors de l’AMI té un pes històric’ comparant la figura de Ripoll com a bressol de Catalunya’ i ha destacat que ‘la independència és un moviment social, perquè el que cerquem és tenir més recursos, per gestionar-los millor per donar resposta al que demana la ciutadania’.

Marc Aloy, alcalde de Manresa, per la seva banda, ha explicat que ‘s’ha de continuar treballant perquè la sobirania no és nomes cosa de símbols, sinó que la podem fer cada dia en la gestió diària dels ajuntaments en aspectes com la sobirania energètica i alimentària’ posant alguns exemples de la ciutat. També ha destacat que ‘la societat ha canviat molt en 20 anys i també cal treballar la cohesió social’.

David Planas, alcalde de Celrà ha definit els municipis com a pal de paller de la xarxa ciutadania tot dient que ‘la sobirania és la base del municipalisme’. ‘Estem al capdavant de la presa de decisions en moments de crisi, i si dotem de sobirania als municipis, en molts àmbits, serà possible la sobirania nacional’.

Finalment, per acabar el bloc de territori, Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, ha destacat la fortalesa de l’AMI perquè aplega els electes locals que treballen per la independència: ‘no competim, compartim; l’AMI és un espai per debatre, des de la diversitat i les diferents mirades del territori’. ‘Volem la llibertat del nostre país treballant des dels nostres municipis, des de la mirada honesta, neta i sabent que compartim un objectiu que s’ho val’.

Ha tancat l’acte la consellera de la presidència, Laura Vilagrà, que ha recordat que va formar part de al primera executiva de l’AMI l’any 2011. ‘Recordo perfectament quan l’alcalde Vila d’Abadal em va venir a buscar per formar part dels primers òrgans de govern perquè ja estava movent temes relacionats amb el dret a decidir’. També recordava l’encert de la creació de l’AMI que tenia com a objectiu que ‘els plens municipals es mullessin en pro de la independència’. Vilagrà també ha recordat com en els diferents esdeveniments claus en la història del nostre ‘va ser clau la feina dels ajuntaments’.

Per tancar aquest acte, s’ha inaugurat l’exposició Independentisme: la força del món local que serà itinerant per les diferents comarques de Catalunya. Un cop marxi de Vic, la propera parada serà El Port de la Selva (Alt Empordà), on s’inaugurarà el proper dia 8 d’abril.

Podeu veure una galeria de fotografies de l’acte aquí.

Podeu recuperar el directe de l’acte al canal de Youtube de l’AMI.

 

Comparteix aquesta informació