“La demanda al banc d’aliments local ens ha augmentat un 50%”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (38)

ENTREVISTA A MIQUEL SOLÀ ALCALDE DE COLLBATÓ

Miquel Solà (ERC) fa cinc anys que és alcalde de Collbató, un dels municipis més petits del Baix Llobregat. Establert als peus de la muntanya de Montserrat, es tracta d’un poble residencial de 4.500 habitants, punt de sortida dels senderistes i excursionistes que exploren la muntanya màgica per excel·lència. Tot i així, l’activitat que dóna més renom a Collbató és la de la construcció d’orgues, amb el taller regentat per la família Blancafort. La incertesa de com es desenvoluparà el desconfinament d’una crisi que ha causat estralls a nivell personal, econòmic i social és una de les coses que més preocupa al seu alcalde.

 

-Aquest dissabte ja podrem sortir a fer esport o passejar. Hem passat la fase més dura de la crisi?

Doncs ho haurem de veure perquè encara hi ha molts dubtes i moltes contradiccions amb els missatges que s’estan donant. L’important serà veure si el desconfinament que es comença a fer ara, té un efecte de rebrot del virus d’aquí a unes setmanes, o no.

-A Collbató, la Covid-19 no ha afectat massa a nivell de casos positius de la malaltia.

Tenim una situació força bona, sobretot comparada amb altres municipis. Fins ara s’han detectat una vintena de casos positius i només hem hagut de lamentar una defunció a causa de la Covid-19. Pel que fa a les dues residències de gent gran que tenim al municipi, no hi ha hagut cap cas ni tampoc simptomatologia. Per tant, podem estar contents.

-Creu en un desconfinament per províncies, com ha decidit fer el Govern de l’Estat, o creu que s’ha de fer per territoris?

Crec que s’hauria d’haver fet d’una forma asimètrica. Per exemple, Collbató té una extensió molt àmplia de territori i, per tant, no hi ha zones al municipi on s’hi puguin concentrar grans aglomeracions de gent. Per tant, se’ns fa estrany que nosaltres tinguem les mateixes restriccions que una zona més poblada. Tinc clar que hauria de ser asimètric perquè les possibilitats de contagi d’una zona amb molta densitat de població és diferent d’una altra amb les mateixes característiques que la nostra.

-De mica en mica anem retornant a una certa normalitat. Vostès aquesta setmana han aprovat un nou projecte turístic: l’Oleoturisme.

Bé, encara no l’hem aprovat però sí que hi estem treballant. És un projecte que fa mesos que el tenim engegat, juntament amb altres municipis, i després de setmanes immersos en la gestió de la Covid-19, hem volgut recuperar el ritme de treball dels projectes que ja teníem començats abans que arribés la crisi. Aquest és molt interessant i girarà entorn una ruta entre diversos pobles on la producció de l’oli és històrica. Tot i així veurem com va tot plegat, perquè segur que ara ens vindran temps difícils i haurem de prioritzar quins projectes podran tirar endavant i quins hauran d’esperar a causa de la crisi econòmica que ens vindrà a sobre.

-La vinculació que tenen amb Montserrat és a tots nivells. Com els ha afectat el seu tancament i com creu que els afectarà durant la temporada d’estiu?

Som el municipi del vessant de la muntanya de Montserrat que menys ens afecta a nivell de visites del Monestir. A nosaltres ens toca més tot el tema d’accés a la muntanya, és a dir, els que vénen a fer senderisme o excursions. Clar que ara mateix tenim tota l’hostaleria tancada, per tant, si vingués gent, tampoc hi guanyaríem gaire i no els podríem acollir. Evidentment, però s’ha notat.

-Els petits productors del Parc Rural de Montserrat han engegat alguna iniciativa per donar sortida als seus productes.

Sí, la idea va sortir dels mateixos productors. Davant la situació que estem vivint, van ser capaços de veure-ho com una oportunitat per visualitzar-se, ja que molta gent ara està comprant en línia i a domicili. El que han fet és crear un punt d’informació perquè la gent pugui comprar els seus productes. Em sembla una bona iniciativa. És un dels sectors que més està patint la crisi, però fent un exercici d’optimisme jo també ho veig com una bona oportunitat per donar-se a conèixer, perquè ara tothom està buscant maneres de comprar i consumir diferents i, en canvi, fins ara, potser passaven més desapercebuts. De fet, ens han comentat que han rebut moltes trucades de gent interessant-se pels seus productes.

-Han notat un augment de sol·licituds als serveis socials?

Sí, sobretot en el banc d’aliments local que tenim on les demandes han augmentat un 50%. Intuïm que a les properes setmanes hi haurà més demanda. També hi ha molta consulta dels ajuts que anuncien les administracions. De tota manera crec que l’impacte fort el tindrem d’aquí a un mes o així, i tot fa pensar que tindrem nous perfils d’usuaris que fins ara no ho havien estat mai.

-Com ajuntament, com podran ajudar a fer front a aquesta crisi econòmica que ens ve a sobre?

Per una banda, potenciarem tota la línia de serveis socials ampliant partides pressupostàries i així poder cobrir possibles emergències socials. També farem el mateix amb el tema del banc d’aliments, així com garantir la connectivitat per a tots els alumnes de l’institut. Estem estudiant altres tipus d’ajuts que puguem donar a la nostra població, però s’ha de tenir en compte que nosaltres som un poble residencial i el directori d’empreses i comerços que tenim és limitat. Estem estudiant propostes d’altres municipis i ara mirarem si les podem aplicar a Collbató.

-I en l’àmbit econòmic?

Pel que fa a la part de promoció econòmica, el que treballarem més serà el rellançament dels negocis i empreses, és a dir, ajudar a aixecar-nos. El que no es pot fer és carregar als ajuntaments perquè també es facin càrrec dels ajuts econòmics, sobretot si tenim en compte els pressupostos que tenim. Sincerament crec que això és feina d’altres administracions. Nosaltres centrarem els nostres esforços en tot el que sigui ajuts socials, suport als més vulnerables, i l’ajuda a reactivar i promoure tot el sector econòmic. De tota manera, encara ens fa falta la fotografia real de tot plegat, però el que puc garantir és que nosaltres ajudarem amb tot el que estigui al nostre abast.

-Com a alcalde s’ha sentit recolzat per les altres administracions o hi ha hagut de tot?

Sí. Bé, l’impacte de la Covid-19 a Collbató no ha estat tan important con en altres municipis, però no ens podem queixar. La relació amb Departaments com Salut o Treball ha estat bona a l’hora de tenir dades, i la informació ha estat fluida. Potser ens hauria agradat tenir més informació de casos concrets per gestionar algun tipus de servei com la recollida de deixalles porta a porta, però entenem també que hi ha la protecció de dades. Amb els serveis mèdics de la comarca i amb les residències de la gent gran també hem tingut una bona coordinació. El que sí hem trobat a faltar és l’accés a tenir EPIS, en ser un municipi petit ha costat, però ens ha arribat alguna remesa de la Diputació, a qui estem agraïts.

-Està satisfet amb el comportament dels veïns i veïnes de Collbató durant el confinament?

Sí, molt, la gent de Collbató està fent cas de les recomanacions. També s’han de tenir en compte les característiques de cada municipi: per exemple, a Collbató la gent té molt aire per respirar, ja que és un poble residencial i la majoria tenen un tros de pati o jardí per sortir. No és el mateix que viure en un pis. Per tant, ha anat tot força bé. S’ha d’agrair la paciència que estan tenint però també es nota que psicològicament la gent està més tocada, amb pors i amb incertesa, i això ens preocupa molt.

Comparteix aquesta informació