“El desconfinament per províncies és un despropòsit i això en una visió global no es veu”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (39)

ENTREVISTA A GEMMA ORRIT ALCALDESSA DE PERAMOLA

Peramola (Alt Urgell) és un micropoble de 353 habitant situat a l’Alt Urgell, a tocar d’Oliana. La seva alcaldessa és Gemma Orrit (UPM-AM) que ha estat al capdavant de la gestió del confinament derivat del COVID19 sense massa sobresalts perquè al municipi no s’ha detectat cap cas. Lluny dels hospitals, les zones de muntanya ja estan acostumades a aquesta distància tot i que sempre els hi queda una sensació d’angoixa quan pensen que davant qualsevol urgència potser no arribaran a temps al centre hospitalari.

 

-Després d’un mes i mig de confinament. Quines són les seves sensacions com a alcaldessa?

A nivell del meu municipi les sensacions són bones. La gent ha complert el confinament i no hem tingut massa visites de persones de segones residències i no hem tingut cap cas de COVID19. Ara sí que començo a notar que la gent vol començar a sortir i a fer vida social, potser perquè ja s’han relaxat les mesures de seguretat. A partir d’ara ens costarà més.

-Peramola és un municipi petit però molt extens de 52 km2. Ha estat possible controlar aquest confinament? Ha comptat amb la responsabilitat dels veïns/es?

Completament. El municipi és molt extens però els tres nuclis de població estan a prop. La gent, et puc dir que no ha sortit massa, tret d’algú que vagi a caminar a la muntanya i és difícil de controlar. Gent de fora tampoc n’ha vingut, si s’ha vist algun cotxe, els veïns ens han avisat i s’ha posat en coneixement dels Mossos.

-Amb 353 habitants tots us deveu conèixer. Ha funcionat la xarxa de suport veïnal?

Ha funcionat. Tenim una llista de difusió on informem els veïns i veïnes. La tasca principal de l’Ajuntament ha estat la informació, intentar filtrar-la, saber la que ens afecta a nosaltres i ajudar a la gran i a la que és més vulnerable.

-Teniu l’hospital més proper a 44 km i el cap a 90. S’han sentit en algun moment desemparats en l’àmbit sanitari?

Hospitalàriament depenem de la Seu d’Urgell, però els casos de COVID19 els enviaven a Lleida. Desemparada del tot no, però sí que hi ha una sensació generalitzada al poble que si ens passa alguna cosa greu, potser no arribarem a temps a l’hospital. Al poble del costat hi tenim les ambulàncies i són molt ràpides, amb 30 minuts som a la Seu d’Urgell i amb 1h 15 min a Lleida. Puc dir que aquest sistema funciona bé.

-L’Alt Urgell és una comarca muntanyosa, on hi ha pobles que esteu a més d’una hora de trajecte per l’orografia i les comunicacions. Pensa que les comarques de muntanya haurien d’haver desplegat plans paral·lels?

No és comparable Peramola -que ens coneixem tots- amb Lleida o Barcelona. És molt difícil fer plans per a tothom però ara que parlem del desconfinament, penso que al nostre poble ja podríem haver sortit abans perquè, encara que sortíssim tots alhora, no ens trobaríem. Potser estaria bé que els municipis petits anéssim per lliure, diferent de les ciutats grans.

-Heu estat ben atesos per les altres administracions?

A Peramola no hem tingut cap urgència i per tant tot ha funcionat correctament. Les altres administracions ens han informat en tot moment: el Departament d’Educació pels temes de l’escola i la connectivitat dels alumnes; Salut; la delegació del Govern… També hem parlat molt amb altres alcaldes de l’Alt Urgell i amb el Consell Comarcal, hem tingut en tot moment la informació que ens calia.

-Les pintures rupestres, la població medieval, les formacions rocoses, les rutes de muntanya…Peramola és un municipi que té un vessant turística que ara ha quedat aturada. Com afecta aquesta circumstància a l’economia local i els petits negocis de turisme rural i restauració?

Nosaltres tenim un hotel, un restaurant, un bar i diferents comerços al detall i algun artesà. Al no comptar amb el turisme de segona residència i amb el turisme que venia a gaudir de la natura han baixat la demanda. Un cop hagi passat la crisi sanitària haurem d’avaluar quin ha estat l’impacte i si els podrem ajudar. Aquí tenim un sector important relacionat amb la muntanya, el senderisme, l’escalada… que ha quedat aturat.

– La principal activitat econòmica del seu municipi és l’agricultura i la ramaderia. Aquest sector ha pogut continuar treballant. Ha tingut algun tipus d’afectació?

La pagesia ha continuat amb la seva activitat i la ramaderia també, però en aquest sector hi ha hagut una davallada important en el preu de l’oví. També tenim un sector que es dedica als pollastres a l’ast per servir a zones turístiques de costa que evidentment també ha quedat molt tocat.

-Veu ja la sortida d’aquesta pandèmia?

La veritat és que no. Miro al futur amb molta precaució perquè no hi ha una vacuna. Hem de confiar que les temperatures altes facin anar a la baixa el virus però serà molt complicat que no es transmeti si ens deixen moure.

-A pilota passada, que creu que es podria haver fet millor, què canviaria de la gestió que se n’ha fet?

És molt complicat de dir-ho això. Potser miraria el territori més de prop i no amb una visió tan elevada. Els alcaldes hauríem pogut participar de totes les decisions que s’han pres perquè la meva visió no tindrà res a veure amb la d’un alcalde d’una ciutat gran. El desconfinament per províncies és un despropòsit i això en una visió global no es veu. Per exemple, la gent del Pirineu tenim més tirada cap al nord que cap a Lleida.

-Què hauria fet diferent?

Ara mateix hi ha mesures de seguretat que pels pobles són totalment innecessàries, això sempre que no vingui gent de fora. A l’Alt Urgell vam valorar de fer testos massius, però ho vam descartar perquè la nostra mobilitat és molt gran, anem a treballar a Balaguer, Solsona… Per nosaltres, és imprescindible moure’ns.

Comparteix aquesta informació