“Em preocupa la nova normalitat. Ens espera un treball molt intensiu i amb molts canvis”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (41)

ENTREVISTA A GEMMA CARIM ALCALDESSA DE VINEBRE I PRESIDENTA DEL CONSELL COMARCAL DE LA RIBERA D’EBRE

Gemma Carim (ERC) és alcaldessa de Vinebre des de 2015 i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Vinebre és un municipi de 450 habitants amb una economia marcada pel sector serveis i l’agrari -sobretot amb la producció d’oli, ametlla i vinya¬- i per la seva proximitat amb la central nuclear d’Ascó. Les rutes amb BTT o a peu i el piraguisme, són de les principals activitats de lleure que els visitants hi poden fer, malgrat que la temporada estiuenca encara és un misteri per a tothom.

 

-La comarca de la Ribera d’Ebre no ha estat especialment colpejada per la Covid-19. Perquè creu que els ha afectat menys?

Sortosament les Terres de l’Ebre en general, i a la Ribera d’Ebre en particular, hem tingut poca afectació de la Covid-19 i podem dir que en el cas de Vinebre, a hores d’ara, no hem tingut cap cas positiu en malaltia. El fet de ser poblacions petites ha ajudat i el fet de decidir, des del primer moment, que la gent no vingués a les segones residències també va ser una gran cosa. El comportament de la ciutadania ha jugat fort a l’hora d’evitar contagis, i la planificació que des del primer moment es va fer a les Àrees de Salut Bàsiques, també.

-Com preveu el desconfinament? Han tingut aglomeracions aquest primer cap de setmana en què s’ha deixat sortir a passejar i a fer esport?

Ha anat bé, pel mateix fet que comentàvem abans. Som una comarca rural, i la realitat és que hi ha més camins que parcs i, per tant, la gent ha pogut escollir lliurement la ruta que ha volgut a l’hora de fer esport o caminar. A més, crec que ho hem fet amb seny i responsabilitat i, deixa’m dir, que ha estat molt encertat que poguéssim escollir els horaris de sortida.

-Com està afectant a nivell econòmic la crisi sanitària a Vinebre?

Les empreses de Vinebre es dediquen principalment al sector de serveis: hostaleria, comerç al detall, comerç alimentari a l’engròs, i també hi ha diversos autònoms: mecànics, pintors i constructors, que considero que són també uns grans damnificats. Part de la nostra població treballa a la indústria, a la central nuclear d’Ascó, i aquesta no ha sofert danys. Pel que fa al sector agrícola, no ha aturat la seva activitat. El que sí que caldrà veure més endavant és l’afectació de la població que ha sofert ERTO’S, a veure com queda i com es soluciona.

-Comença la temporada de recollida de fruita dolça i això vol dir l’arribada de temporers. Com ho estan gestionant i quina prevenció s’està fent?

Penso que s’ha fet una bona feina de prevenció que, si no hi ha res de nou, el dimarts passarà per Govern. S’ha treballat d’una manera molt transversal entre empresaris, sindicats agraris i govern, amb la implicació de les diferents àrees de Salut, Treball, Territori, Agricultura i també el món local. A la Ribera d’Ebre els temporers són de la comarca o de comarques veïnes i, per aquest motiu, hem intensificat esforços en prendre mesures amb els desplaçaments. A causa de la limitació de l’ocupació dels vehicles vam treballar per a poder fer els desplaçaments dels treballadors amb busos, però ara acabem de saber que finalment els vehicles podran tenir una ocupació del 50% en lloc d’un terç, tal com estava previst. Les mesures de prevenció també estan previstes al protocol així com l’allotjament de temporers que, en petita escala, també tenim en algun dels nostres pobles.

-Estan a tocar de la central d’Ascó i en els propers dies també arribaran treballadors per reforçar la plantilla. Com ho gestionen? Quines mesures prenen?

Segons ens ha informat la mateixa central nuclear, aquesta “parada” per canvi de combustible que comporta l’ampliació de la plantilla, en aquesta ocasió, s’ha reduït a la meitat. Normalment venien unes 1.100 persones i aquesta vegada es comptarà amb només unes 600, 350 d’elles de la província de Tarragona, la qual cosa suposa que no pernoctaran a la Ribera d’Ebre. La resta, unes 260, procedeixen d’altres territoris i la central nuclear ha contactat amb tres hotels, fora de la comarca i que estaven al llistat dels que podien obrir per treballs essencials, per donar servei a aquestes persones. També, com a mesura de prevenció, es treballarà amb torns i escalonant entrades i sortides per tal que els treballadors no coincideixin. Per tant, com veieu, s’extremen les precaucions de seguretat amb els treballadors a causa de la Covid-19.

-El turisme serà amb tota probabilitat el sector més afectat. Com preveuen la temporada d’estiu a Vinebre?

A hores d’ara ben poca cosa sabem. Caldrà veure quina mobilitat podrà tenir la gent i quines mesures haurem d’aplicar. Pensem però que els pobles petits són un bon lloc per passar aquest estiu, que serà diferent. Això vol dir que si els vinebrans que viuen fora es poden desplaçar, aquest estiu crec que vindran més que mai al poble.

-Han tingut problemes amb les segones residències?

No, a Vinebre els qui venen els caps de setmana són gent autòctona que viu i treballa fora i que, des del primer moment, han comprès que havia de ser així. Tot i tenir moltes ganes de venir, pel que ens estimen, s’han quedat a ciutat.

-Com ha estat la coordinació entre les diferents administracions a l’hora de fer front a la crisi sanitària?

Val a dir que ha estat tota una experiència, per part meva, en positiu. Grups d’alcaldes, videoconferències a nivell comarcal, amb la Diputació, amb el Govern, amb entitats municipalistes, etc. Personalment, referent a l’àmbit de Catalunya, no en tinc cap queixa i m’he sentit molt acompanyada. Una altra cosa ha estat la visió de l’Estat espanyol: molt diferent de la que teníem a Catalunya des del primer dia. Crec que si aquesta crisi l’haguéssim gestionat des de casa nostra ens hauria anat molt millor.

-Què és el que més li preocupa ara mateix com alcaldessa?

La nova normalitat. Ens espera un treball molt intensiu amb molts canvis i altres orientacions que res tindran a veure amb la planificació de govern que teníem fins ara. I em preocupa, per la relació de les persones, quina afectació acabarà tenint tot plegat. El més important és establir serveis i estar al costat de les persones de la manera justa i adequada, i així seguir generant confiança per afrontar junts tots els canvis que ens venen.

Comparteix aquesta informació