“Hem de trobar noves maneres de fer política per tenir cura de nosaltres i de l’entorn”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (40)

ENTREVISTA A FRANCESC COLOMÉ ALCALDE DE LES FRANQUESES I PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL VALLÈS ORIENTAL

Francesc Colomé (Junts per les Franqueses), és alcalde des del 2011. La població de les Franqueses, que ja ha superat els 20.000 habitants, és un municipi de tradició agrícola, que continua essent molt destacada, però s’ha diversificat l’economia gràcies als serveis i comerços, i amb la proximitat a l’àrea metropolitana i les bones comunicacions, també la indústria hi té un paper important.

 

-Com s’ha adaptat l’ajuntament a la crisi de la COVID-19?

Aquesta emergència sanitària ens ha descol·locat a tots, fins i tot a les administracions. Però hem estat els ajuntaments, les administracions més properes les que hem reaccionat amb més rapidesa. Considero que l’Ajuntament de les Franqueses ha fet tot el possible per tenir cura tant de la ciutadania com dels mateixos treballadors. El mateix 13 de març els treballadors van deixar les dependències per fer teletreball, només han continuat treballant presencialment les persones que estan al capdavant de serveis essencials com ara la Policia Local i Polítiques Socials. Però res ha aturat tota la nostra activitat. Hem creat un comitè estratègic que ha estat en contacte constantment per anar prenent les decisions necessàries en cada moment i un comitè tècnic que ens recolzava. Les decisions que s’han anat prenent al país i a l’estat ens han obligat a adaptar-nos constantment als diferents moments que hem anat vivint fins ara. Totes les àrees de l’Ajuntament s’han coordinat d’una manera molt eficient per tal d’atendre a la ciutadania, cuidant que no quedés ningú desatès i alhora planificant mesures sobretot per quan acabi el confinament.

-Quines mesures i accions heu dut a terme?

Hem trucat a la nostra gent gran, a les persones que sabem que són més vulnerables, hem engegat el projecte de voluntariat social, hem estat en contacte amb les residències, comerços, hem impulsat una xarxa de venda a domicili, estem treballant perquè tots els joves puguin continuar les seves classes de manera virtual… Penso que és molt important destacar la xarxa de voluntaris capitanejada per l’Ajuntament. Treballadors municipals s’han coordinat amb voluntaris per confeccionar mascaretes, bates, pantalles i el lliurament a domicili… Totes les necessitats que han anat sorgint aquests dies. Mesures que hauran de tenir una mirada molt especial cap a disminuir el màxim possible l’impacte econòmic d’aquesta emergència sanitària.

-Hi ha hagut incidència de la COVID-19 en la població?

Pel que fa a les afectacions de la Covid-19 sobre la ciutadania de les Franqueses podem dir que no som dels municipis més afectats de la nostra comarca, el Vallès Oriental. Per posar un exemple, tenim tres residències amb prop de 200 interns i l’afectació ha estat mínima (toquem fusta). Des del primer dia les residències es van autoconfinar.

-S’han respectat les normes de confinament? Heu hagut de fer algun dispositiu per les zones verdes/ d’esbarjo/ rutes?

A les Franqueses podem dir que el confinament s’ha respectat. Veiem carrers i places buides, espais que abans seria impensable veure sense bullici. Però també és cert que la Policia Local ha hagut de proposar sancions a persones que s’han saltat el confinament sense cap motiu. S’han fet controls especials a la carretera, s’han visitat zones d’esbarjo infantil i per animals per assegurar-nos que tothom compleix la normativa. Tot i que hi ha casos puntuals, cal dir que la població ha pres consciència i des d’aquí també vull agrair-los aquesta feina de responsabilitat perquè sóc conscient que no és fàcil.

-Entenem que el sector agrícola (essencial) ha continuat l’activitat com sempre, però com creieu que afectarà les empreses (no essencials) dels polígons que han hagut d’aturar activitat? Com ha estat l’aturada?

Evidentment aquesta situació ha afectat les empreses, sobretot durant les dues setmanes que només han pogut treballar serveis essencials. Tot i així, cal dir que el nostre teixit empresarial se sap reinventar. Em consta que hi ha hagut empreses de la zona que han canviat i adaptat la seva activitat per començar a produir material essencial en aquests moments com pantalles per sanitaris. I també hi ha hagut empreses que han donat material per elaborar equips de protecció. Des de l’Ajuntament també hem mantingut el contacte amb comerç i empreses (sobretot autònoms) que els han sorgit molt dubtes durant aquests dies. Tot i això, cal fer una anàlisi més acurada de la situació i mirar d’impulsar el teixit empresarial. Una tasca que haurà de comptar amb el suport del nostre govern i el govern de l’estat.

-La davallada d’activitat, als polígons sobretot, ha reportat algun benefici (ambiental, per exemple?)

Tot i que no disposem de dades concretes, segur que hi ha hagut un benefici ambiental. Aquests dies hem vist com molts animals s’han deixat veure a llocs on abans era més difícil. I en el cas del nostre municipi, que bona part és terreny forestal, encara s’ha notat més. Com deia, nosaltres no disposem de dades, però tenim constància que a municipis com Granollers i Mollet s’han reduït els nivells de contaminació des que va començar el confinament. Aquesta és una millora que haurem de tenir en compte quan hi hagi una represa total de l’activitat.

-Hi ha hagut represa de l’activitat aquestes darreres setmanes?

Pel que fa a l’Ajuntament, els treballadors municipals estan teletreballant, excepte alguns serveis essencials que estan fent la seva feina presencialment. La nostra obligació és continuar treballant, però sempre prioritzant el benestar tant de la plantilla de l’Ajuntament com dels usuaris.

-A nivell d’ajuntament, heu concretat mesures per a fer front a la situació posterior de comerços i empreses?

Ara, durant els dies més durs, ens hem centrat en el fet que poguessin continuar la seva activitat. Hem impulsat la venda a domicili. Vam començar amb els productors que tenien parades al mercat, després de decidir anul·lar-lo mentre hi hagi Estat d’Alarma, i ho hem acabat estenent a tots aquells comerços que puguin oferir aquest servei amb les mesures de prevenció oportunes. Per ara, hem pres mesures econòmiques, mesures fiscals, com ara allargar els terminis de pagament d’alguns impostos i taxes o suprimir les quotes de serveis que no s’estan portant a terme. Però les administracions, també els ajuntaments, hem de posar tots els nostres esforços a reduir, com deia abans, l’impacte d’aquesta emergència sobre l’economia i tot el que se’n deriva com l’educació, la cultura, el comerç local… Hem de tornar a construir, ara tenint en compte noves maneres de fer política que inclogui noves maneres de tenir cura de nosaltres i el nostre entorn. Crec que ha quedat clar que és necessari un canvi.

-Des del punt de vista d’alcalde i electe, què creieu que s’ha fet bé i què no en la gestió de la crisi?

Com deia al principi, estem davant d’un moment excepcional sense precedent contemporani. Gestionar una situació com aquesta, siguem honestos, no és gens fàcil. Estem veient centres sanitaris desbordats, com mai ens hauríem imaginat i gent que mor en la més extrema solitud, això és tan dur que constarà molt pal·liar les seves conseqüències sobretot emocionals. Malalts que han de viure la situació sols per evitar el contagi, gent gran sense veure la seva família… són tantes les conseqüències d’aquesta crisi que podria citar…

-I com ha afectat els ajuntaments?

Els ajuntaments hem fet el que hem pogut, tan bé com hem sabut i aplicant tot l’esforç humà i material de què disposem. Però he de ser crític, i, com ja he manifestat en altres àmbits, considero que el govern espanyol hauria d’haver tingut en compte les consideracions del nostre govern. Crec que una situació com aquesta torna a posar de manifest, més que mai, que la Generalitat de Catalunya hauria de tenir la potestat per poder prendre decisions sobre com gestionem la seguretat del nostre poble, del nostre país. Des que va començar aquesta emergència sanitària hem vist, una vegada més, com el govern espanyol treu tota la seva maquinària per aconseguir una centralitat, amb uns arguments més de conflicte bèl·lic que d’emergència sanitària, que és obvi que no funciona. I no només que no funciona, sinó que posa en perill la ciutadania. Nosaltres hem de continuar el nostre camí cap a l’autogestió, el camí cap a la nostra independència.

-Com a societat, quin aprenentatge podem treure de la crisi que ens serveixi per al futur?

Hem d’aprendre noves maneres de gestionar: el treball, l’economia, l’àmbit familiar… Jo vull pensar que tot anirà bé, però també sóc conscient que perquè tot vagi bé s’ha de treballar i s’han de prendre decisions. Ara tots, ciutadans i responsables polítics, haurem de fer una reflexió i donar un impuls a una nova era on les persones, el medi ambient, la gestió emocional… estiguin per davant de tot. Aquests dies hem pogut veure que les situacions extremes no fan diferències entre la societat, que tots som iguals. Necessitem un món més just, més igualitari i més respectuós. Haurem de reflexionar i avançar tots junts per crear un futur millor. Un futur s’ha de començar a escriure ara mateix.

Comparteix aquesta informació