“Tàrrega és una ciutat comercial i les botigues ja fa més de tres setmanes que estan tancades. És evident, que això ens afectarà molt”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (13)

ENTREVISTA A ALBA PIJUAN, ALCALDESSA DE TÀRREGA (URGELL)

Alba Pijuan (ERC-MES-AM) és l’alcaldessa d’una de les ciutats que més viu el teatre, Tàrrega (Urgell). Però el teatre ha passat aquests mesos a un altre pla, ja que la lluita contra el coronavirus centra tots els esforços dels ciutadans i de l’Ajuntament. Amb un nucli comercial molt potent, preocupa com afectarà la crisi econòmica que vindrà després de superar la sanitària i, per aquest motiu, l’ajuntament ja està estudiant com aplicar mesures econòmiques. Una de les fàbriques més importants de la ciutat, Borges, treballa amb normalitat, però amb mesures extremes de tots els treballadors.

 

-Ja tenen més d’una trentena de casos positius per coronavirus a Tàrrega i tres defuncions. Com estan afrontant la crisi sanitària?

El nombre de casos confirmats ens ha anat creixent de forma exponencial perquè a Tàrrega no es fan tests a tota la gent que té símptomes, i els que tenim confirmats són gent més greu que ha necessitat ingrés hospitalari. Per tant, no sabem l’abast real de la situació, perquè hi ha gent amb simptomatologia a casa, a qui se’ls hi fa seguiment des del CAP, però que no sabem si són positius amb Covid-19. Bàsicament estem centrant els esforços en conscienciar la població, que crec que ho està fent molt bé, però recordant dia a dia la importància de quedar-se a casa i de mantenir les precaucions necessàries.

-Tenint en compte que el sector serveis és la principal activitat econòmica de la ciutat, deuen preveure conseqüències nefastes…

Tàrrega és una ciutat comercial i les botigues ja fa més de tres setmanes que estan tancades i, és evident, que això afectarà molt al teixit comercial. La situació dels professionals autònoms també deixarà molt tocada l’economia de moltes famílies de la nostra ciutat. Des de l’Ajuntament hem adoptat algunes mesures econòmiques com retornar la part proporcional de les quotes de l’escola de música i la llar d’infants, i no girar el rebut del mes d’abril. També hem endarrerit el pagament de les taxes de les escombraries o l’ocupació de via pública fins al mes de juliol. Estem fent el que podem dins de les limitacions que tenim com ajuntaments, ja que no tenim totes les eines per poder fer segons quines coses, perquè depenen d’administracions superiors.

-Com diu, tenen un nucli comercial potent. S’han organitzat d’alguna manera per continuar funcionant?

Sí, el comerç s’ha organitzat per poder donar servei als veïns i veïnes a través del telèfon i a domicili. Tot es fa via whatsapp, fotos i comandes en línia, tot és molt impersonal però amb servei. També hi ha moltes botigues d’alimentació que s’ofereixen a portar les comandes a casa, algunes ja ho feien però d’altres no ho havien fet mai, i això ajuda molt a les persones que no poden sortir. Els que han pogut s’han anat reorganitzant i s’han adaptat a la situació.

-La gent gran és una de les principals preocupacions de tots els municipis. Com ho estan gestionant?

Des d’un bon principi ja vam crear una xarxa de voluntariat, que en menys de 24h va tenir més de 200 inscripcions. Aquesta xarxa és gestionada des de serveis socials del consell comarcal i l’ajuntament, la policia local, els serveis socials del CAP i algunes entitats de Tàrrega. Tenim un grup de coordinació i les necessitats que van apareixent ens arriben via la policia local. Sobretot ajudem a gent gran de més de 65 anys o que pateixen alguna patologia i ens demanen si els podem anar a comprar el menjar o a la farmàcia. Després es busca un dels voluntaris que hi pugui anar. La veritat és que la resposta és increïble, perquè de seguida trobes algú que s’ofereix.

-Han rebut moltes peticions?

Al principi ens va costar arribar al col·lectiu de la gent gran, perquè ho vam publicitar per xarxes socials i a molts no els hi arriba. Després el que vam fer és una segona tongada on la policia local va anar a portar cartells als supermercats i botigues d’alimentació, i ara el que estem fent és que la policia local atura a persones grans que veuen pel carrer i els hi expliquen que hi ha aquesta xarxa de voluntariat i se’ls hi dóna una mascareta si no en tenen. Ens està costant una mica perquè encara se’ls veu al carrer, però hi estem a sobre.

-Pel que fa a el sector primari, tenen l’oli com a producció més potent, com ho estan passant?

Com alcaldessa vaig parlar amb el cap de l’empresa Borges i em va explicar que la feina administrativa s’està fent amb teletreball des del principi, i que el problema principal es trobava en el funcionament de les plantes. Estan fent un control molt exhaustiu de tots els treballadors quan entren i quan surten de la fàbrica, on els hi prenen la temperatura, i a la mínima que algú té un símptoma sospitós se l’envia cap a casa. S’estan prenent moltes mesures per tal de poder funcionar amb certa normalitat, malgrat la situació.

-Com han respost els ciutadans de Tàrrega? Què ha estat el més difícil?

El més difícil ha sigut la gent gran, perquè no els arriba tanta informació i estan acostumats a unes rutines diàries. També estan més sols i no hi ha ningú que els hi digui que no poden sortir o que han de prendre mesures. Però en general la gent ha respost molt bé i els carrers de Tàrrega estan buits. Estic molt contenta i satisfeta perquè crec que la gent està molt conscienciada. Al centre d’atenció primària també m’han explicat que des del principi han notat que la gent ha entès que no cal anar-hi. L’altra cosa que vull destacar, a part d’obeir el confinament, és la solidaritat que han mostrat els veïns de Tàrrega: tenim una xarxa de cosidores, la comunitat musulmana també està fent mascaretes, etc. Entre els veïns també s’organitzen molt per passar de la millor manera el confinament i això també està molt bé.

-Els actes culturals i populars també han desaparegut de la ciutat…

Absolutament. Ho hem hagut de cancel·lar tot. Tàrrega és una ciutat amb molta vida. Cada dia pràcticament hi ha activitats. Hem passat del tot a res. De tota manera s’està oferint opcions a la ciutadania a través de les xarxes: per exemple, la biblioteca està recomanant llibres, es pengen obres de teatre que s’han fet a la ciutat, etc. Tothom hi està posant el seu granet de sorra.

-Com preveuen afrontar la crisi econòmica que es preveu a la sortida de la crisi sanitària?

Ens preocupa moltíssim. El més important és que sortim d’aquesta crisi sanitària el menys afectats possible, i un cop ho superem, ens vindrà aquesta segona fase que serà la crisi econòmica, i que serà igual de greu. Els ajuntaments necessitem el suport de fons de la Generalitat, l’Estat i fins i tot de l’àmbit europeu, per poder solucionar la crisi econòmica que ens vindrà. Necessitem ajuda perquè els municipis tenim uns recursos molt limitats, però a la vegada som els que estem a la primera línia i, per tant on el ciutadà anirà a trucar primer. Des d’aquí faig una crida perquè se’ns tingui molt en compte i se’ns ajudi econòmicament per poder prendre mesures per ajudar als ciutadans.

Comparteix aquesta informació