“Des de l’ajuntament treballem en tres línies: protegir, informar i acompanyar”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (14)

ENTREVISTA A SERGI PEDRET, ALCALDE DE RIUDOMS (BAIX CAMP)

Sergi Pedret (Junts per Riudoms) és l’alcalde de Riudoms des del desembre de 2018. Riudoms (Baix Camp) és un poble gran ben situat geogràficament, molt propera a Reus i amb un clima molt suaus que ha afavorit, des de sempre, el desenvolupament de l’agricultura. Ara aquesta activitat ja no és la principal, ja que la majoria de pagesos s’hi dediquen a temps parcial. El comerç i la indústria complementen l’activitat econòmica del poble de 6.800 habitants que afronta la pandèmia de la COVID19, de moment, amb poca afectació.

 

Com es planteja una situació d’emergència mundial des d’un ajuntament?

És una situació difícil de gestionar, a diferents nivells: a nivell de salut, emocional i la que vindrà després que serà l’econòmica. Els alcaldes aquests dies estem penjats del telèfon per organitzar i gestionar molts temes.

Quins són els fronts que hi ha oberts?

A Riudoms estem a la franja baixa de casos a Catalunya però això no vol dir que no haguem de ser molt curosos amb les precaucions. Des de l’Ajuntament vetllem per la seguretat de veïns i veïnes amb les mesures que ens aconsella el govern, fem una gestió directa amb veïns i veïnes, parlem amb comerços i els professionals sanitaris tant de l’ABS Riudoms com de l’Hospital Sant Joan de Reus i els de la residència de la gent gran.

Per tant, quines són les prioritats?

Des de l’ajuntament treballem en tres línies: protegir, informar i acompanyar. Protegir amb diferents tasques com la desinfecció de la via pública que es fa amb l’ajut dels pagesos del poble, donar suport als comerços locals que estan oberts i que són serveis essencials (oferint mesures de protecció i indicacions que han de seguir) i també als sanitaris del nostre entorn. Hem tingut donacions importants d’empreses del poble que hem derivat a l’ABS, a l’hospital Sant Joan de Reus i a la residència de gent gran.

La primera ha explicat que és protegir. Com es concreta la segons i la tercera?

La segona és informar, una informació que és constant sobre les mesures de prevenció. Ho fem a través dels nostres canals de xarxes socials, web, EBan… que aquests dies tenen un alt volum d’impactes comunicatius. I la tercera és acompanyar a tots els sectors del nostre municipi. Hem aprovat un seguit de mesures econòmiques per ajudar als veïns, comerços, restauradors, famílies… També estem intensificant programes de voluntariats com el Bon dia i Bona nit o Amb tu al teu costat (amb Càritas i el cos de la Guàrdia Municipal). També han sorgit iniciatives solidàries i de voluntariat com anar a comprar, fer trucades, tenir cura de la gent gran i dels nens petits. A tots ells, els hi vull fer arribar un gran agraïment. Com a ajuntament també felicitem els infants pel seu aniversari a través de la guàrdia municipal i oferim recursos pels més petits des de les xarxes socials de la biblioteca.

Com preveu que serà l’impacte econòmic al seu municipi?

Tenim una preocupació molt gran que és com podem ajudar des de l’àmbit municipal a sectors molt diferents. L’agricultura ens preocupa, com suposo que preocupa a tot el Camp de Tarragona; també tot el petit comerç que ha hagut de tancar perquè no és essencial i les empreses més grans. Com a municipi només podem fer accions pels veïns i petits comerciants, per això instem al govern que segueixi treballant per donar suport els autònoms i les empreses.

Us sentiu recolzats per les altres administracions?

Som conscients de la complexitat d’una situació que és nova per tothom. A qui ens toca dirigir-la, no ens podem adormir, per les preocupacions que tenim ara i les que vindran després. Sí que ens sentim recolzats per administracions i entitats però demanem que aquest suport no s’aturi.

A nivell sanitari com és la gestió?

Com he comentat tenim l’ABS Riudoms que dóna servei a Riudoms i sis pobles més. El nostre Hospital de referència és l’Hospital Sant Joan de Reus. Ells són els que marquen els protocols. Fan una gestió molt bona i aprofito per donar les gràcies. Vam tenir la sort que vam rebre una donació de material fito-sanitari que ha acabat en mans dels professionals de la salut.

Com ens en sortirem d’aquesta situació?

Col·laborant tots amb tots. Vull aprofitar per fer un agraïment al personal que està treballant en el camp de la salut, el de l’administració local, el que té cura de la gent gran, al que s’encarrega de la seguretat. Són els que estan treballant per cuidar-nos a tots nosaltres. I finalment vull transmetre un missatge de força i esperança perquè ens en sortirem.

Comparteix aquesta informació