‘No té sentit gestionar inversions si són les persones les que estan patint’

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (16)

ENTREVISTA A DAVID SOLÀ, ALCALDE DE SANT QUIRZE DE BESORA (OSONA)

David Solà (SOM POBLE) és alcalde de Sant Quirze de Besora (Osona) des dels comicis de l’any passat i serà alcalde durant dos anys, quan cedirà l’alcaldia a ERC, amb qui varen fer un pacte de govern. Sant Quirze de Besora (2.190 habitants) és un municipi travessat pel riu Ter, un fet que marca la seva idiosincràsia i també bellesa, amb paratges de reconeguda i merescuda anomenada. El Bisaura – subcomarca del qual és capital – fa de vincle entre els Pirineus i la Plana de Vic, per la seva situació geogràfica, i compta amb molt del territori inclòs en espais d’interès natural, com el del Parc del Castell de Montesquiu i també als de les serres de Milany- Santa Magdalena i Bellmunt- Puigsacalm. És un lloc per descobrir i que atresoren els seus vilatans i vilatanes, que enyoren les rutines de passejades pels paratges més propers al municipi.

 

-Com és la gestió del dia a dia a Sant Quirze en la situació actual?

Des del començament de la crisi de la COVID-19, els alcaldes i alcaldesses d’Osona hem estat en contacte i permanentment informats per la delegació territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, als quals hem d’agrair tota la feina que fan i que ens ajuden a conèixer les normatives i poder-les aplicar. Malauradament, a l’ajuntament no estava preparat el teletreball i ens hem trobat buscant els mitjans ràpidament per tal d’oferir els serveis mínims i poder també treballar des de casa que també ha suposat un sobreesforç pel personal. Hem atès moltes i moltes trucades, també visites – a distància- perquè ens coneixem tots i totes i les persones de Sant Quirze són molt de trucar. Des del primer moment, a part dels treballadors i treballadores de l’ajuntament, hem comptat amb una xarxa de persones voluntàries que en tot moment ens han permès a arribar a tot arreu.

-De les accions que s’han dut a terme, què destacaria del seu municipi i ajuntament?

Jo voldria destacar dos aspectes. Un, és la bona comunicació i difusió, amb més de 400 persones que ens segueixen a les xarxes socials, diversos grups de missatgeria instantània -els comerços en tenen una de pròpia- que ens permeten treballar molt ràpidament i coordinats. Per exemple, per penjar informació sobre les mesures que calia prendre, els comerços es varen coordinar per a demanar material, editar cartells amb la informació, un fet que va ser molt positiu i va reforçar dites mesures.

-I mesures econòmiques?

A part d’aturar taxes municipals, que s’ha fet a molts municipis, nosaltres hem creat un pla d’ajuts econòmics per a famílies i empreses, gràcies a unes inversions que teníem previstes i que s’han pogut ajornar. Hem cregut que la prioritat ara són les persones i hem reduït les despeses ordinàries immediatament, i hem posat les persones al centre, ja que no trobem sentit a gestionar inversions quan les persones ho estan passant malament. Per a les famílies hem creat uns vals de compra per als comerços locals i per la part d’ajuts a les empreses, hem comptat amb l’ajut del Consorci Vall del Ges, Orís i Bisaura.

-Entenc que són iniciatives que ja deuen estar sol·licitades…

Pel que fa als ajuts, es van publicar divendres passat i ja s’han revisat sis peticions i hi ha hagut més trucades. La iniciativa que ha tingut més sol·licituds és fer demandes a la xarxa de voluntariat d’atenció a les persones més grans que es comuniquen o bé amb trucades o bé amb missatgeria instantània i que gestionen des de viatges per comprar, farmàcia, llençar escombraries, cuidar infants… o portar millor la soledat. Aquesta xarxa està coordinada per un regidor i també ha estat molt positiva per fer arribar les novetats, les recomanacions de confinament, etc…

En el marc del voluntariat, també s’ha endegat grups per confeccionar màscares -a molt bon ritme- i també per compartir wifi a les llars per tal que tots els infants puguin accedir a les plataformes digitals.

-Com ha canviat la vida? I com a alcalde, què és el que l’ha afectat més?

Aquí el canvi de ritme ha estat molt important perquè vivim en un entorn meravellós i la gent està molt acostumada a sortir a caminar, fer unes bones rutines, i això hi ha hagut persones del poble que remarcaven que els havia costat molt. Com a alcalde, em sembla que la proximitat amb la gent té dos vessants: una és la comunicació directa, les ganes de compartir i la confiança; i l’altra és gestionar la dificultat quan t’hi trobes, saber què pots fer, si has fet tot el que has pogut… ara estic fent més hores que mai, com a càrrec electe oferim un servei públic, gestionant el dia a dia i ara, aquesta situació. Es mereix un tema a part el fet de ser electe de municipi petit, on fas de tècnic, de polític, t’impliques en els problemes de la gent… sense desmerèixer mai la feina del personal dels ajuntaments, que també fa de tot i ens ajuda en tot.

El que ha estat més dur ha estat gestionar les morts de persones, amb una coneixença propera de les famílies, que han hagut de fer el dol en unes condicions inimaginables, aïllades… En aquest sentit, hi hem estat tan a prop com hem pogut i hem ofert serveis voluntaris de psicologia.

-Alcalde, per acabar, què creu que ens ensenyarà la pandèmia?

Jo crec que ens ensenyarà que la sanitat és un pilar bàsic que s’ha de dotar de recursos i que no sigui precari. També caldrà posar en valor aquesta xarxa ciutadana de voluntariat que pot fer grans coses i que ha demostrat que tothom és necessari i tothom pot fer coses. En dues setmanes, unes 70 persones han fet més de 2.000 mascaretes. També penso que caldrà pensar en la tasca que està fent el comerç de proximitat, que ha fet tots els esforços i més per continuar oberts i oferint els serveis a la gent. I finalment, caldrà fer una reflexió sobre la nostra societat en general, perquè a partir d’ara tindrem més present que mai que tot és molt canviant i que ens hi haurem d’adaptar.

Comparteix aquesta informació