“Els serveis sanitaris a la Cerdanya els tenim limitats. Per tant, demanem a la gent que no vingui a les segones residències”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (17)

ENTREVISTA A ELIES NOVA, ALCALDE DE LLÍVIA (CERDANYA)

Llívia és un enclavament del Pirineu català rodejat de territori francès, una peculiaritat que deu al Tractat dels Pirineus de 1659, i d’altres tractats posteriors. Elies Nova (ERC) és l’alcalde d’aquesta població, de prop de 1.500 habitants, que viu pràcticament al 100% directa o indirectament del turisme. Amb l’arribada del COVID19 Llívia ha tingut dificultats afegides a la resta de municipis per la seva ubicació geogràfica que no facilita el control a les segones residències.

-El fet de ser un municipi català dins la República francesa, com ha incidit en la gestió del confinament?

Aquesta ha estat la polèmica número 1 al nostre municipi. Per gestionar la mobilitat he demanat la col·laboració dels alcaldes dels municipis que m’envolten, que tots són francesos i també del Departament d’Interior de la Generalitat. Estem treballant en un pla estratègic per solucionar una sèrie de conflictes que tenim en aquest sentit. La carretera que arriba a Llívia és internacional i es pot dir que té un cert col·lapse, tant dels que volen venir a les segons residències, però també trànsit francès. Pel que fa al primer grup, és més fàcil controlar-lo perquè tenim la frontera de Puigcerdà tancada. Des de Puigcerdà a Llívia hi ha 3km que passen pel territori francès però la carretera és neutre, hi ha un dret de pas que deriva del Tractat dels Pirineus. Amb França, però no tenim frontera, ni tenim prou efectius.

-Com estan controlant aquesta mobilitat?

Fins a la setmana passada hi havia molt trànsit francès, però a partir d’aquesta setmana ja s’ha reduït molt perquè s’ha arribat a un acord amb els alcaldes francesos. Els que travessen per Llívia, són a territori català, i per tant són multats si no tenen una causa justificada. Pensem, però, que hi ha treballadors de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya que sí que hi poden passar per accedir al seu lloc de treball.

-En el seu territori estem parlant de responsabilitat o irresponsabilitat ciutadana?

Com a tot arreu hi ha de tot. Tenim gent de segones residències que estan tancats a casa seva des del dia 12 i fan el confinament com els d’aquí. D’altres, els primers dies els veies que anaven en bicicleta i fins i tot a esquiar, però ara ja no, ja han vist que no estan de vacances. Aquesta setmana, en ser Setmana Santa, ens hem preocupat molt altra vegada per les segones residències i ens hem mobilitzat perquè poguéssim actuar segons el nostre criteri amb els alcaldes veïns, el president d’una comunitat de comunes franceses i les forces de seguretat per bloquejar carrers i camins d’accés al municipi. Si han de passar per Llívia, que sigui per la carretera nacional que podem controlar més fàcilment. Per fer això he comptat amb totes les forces de seguretat i per tant els hi vull agrair (Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Gendarmerie).

-El fet que accedeixi tanta gent de fora a la Cerdanya, ha fet pujar la taxa d’incidència del COVID19?

Abans d’ahir el director de l’hospital de la Cerdanya sortia queixant-se. El cap de setmana passat van augmentar les consultes un 20%, majoritàriament provinents de la gent que estava a les segones residències. És important recordar que els serveis sanitaris a la Cerdanya els tenim limitats, poden atendre més gent en condicions normals, però no en una pandèmia. Per tant, demanem a la gent que no vingui a les segones residències.

-Quin ha estat l’impacte econòmic de la COVID19 a la Cerdanya?

Hem tingut un tancament inusual de les estacions d’esquí quan encara tenim grans gruixos de neu. Aquí molta gent viu de l’esquí i de tota l’activitat que es mou al seu voltant, com l’hostaleria. A Llívia tenim poques botigues, però en canvi 40 llocs per menjar. Una gran part de la població hi treballa i per tant en viu. L’impacte econòmic és brutal.

-Com es pot incidir des de l’ajuntament per ajudar a la gent del poble?

Des de l’Ajuntament hem anat coordinant els ajuts que ha fet l’estat, la Generalitat, als autònoms, i les pròpies des de l’Ajuntament. Per exemple, hem destinat els diners de la festa major, que era la setmana vinent, a ajuts socials. La Diputació Girona ens avança una part del que ens pertocaria i altres inversions previstes les passarem a l’any vinent, si podem. Hem redistribuït el pressupost.

-Creu que es podrà salvar la temporada d’estiu?

No em vull aventurar, però tant de bo. M’agradaria que a l’estiu estiguéssim al 100%, però vistes les notícies que arriben de la Xina de la sortida del confinament i amb l’actitud del govern espanyol, és aventurar-se molt que en 6 mesos ens en sortirem.

-Està satisfet de la col·laboració entre les diferents administracions?

Bàsicament hem anat seguit el protocol de la Generalitat i vull dir que tenim confiança total en el govern català i els seus consellers. A nivell d’altres administracions, amb el govern espanyol, confiança poca. Per contra, sí que vull agrair a totes les forces de seguretat que he comentat abans, que ens estan ajudant en tot el que cal.

-Què voldria destacar que hagin fet a Llívia de forma especial?

Vam fer una compra conjunta de mascaretes a una fàbrica de samarretes des del Consell Comarcal. En vam repartir a tots els empadronats, dues per habitatge, però ara ja en tenim més. Als segons residents que ja fa dies que són aquí, també els n’hi donarem per protecció seva i nostra.

-I per acabar?

Dir que ens en sortirem i que tot anirà bé. Ah, i #lliviacapitaldelmon

Comparteix aquesta informació