“En els pobles, les xarxes veïnals encara funcionen i això ens ha ajudat a solucionar problemes”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (3)

ENTREVISTA A JOSEP COMA, ALCALDE DE MOLLÓ (RIPOLLÈS)

Josep Coma (JxCat) és l’alcalde de Molló des del 2011, un municipi situat en plena Vall de Camprodon. Molló és un municipi transfronterer, ja que té a tocar Coll d’Ares, el coll de muntanya dels Pirineus que uneix les comarques del Ripollès i el Vallespir. Com passa en la majoria de pobles de la comarca, Molló té una població envellida però, alhora, també hi ha moltes segones residències. El seu vessant turístic, amb la natura com a protagonista, és la que més destaca. També compten amb un parc d’animals, Molló Parc i amb una de les tradicions ramaderes més seguides del país, la Tria de Mulats d’Espinavell.

 

-Quina ha estat la vostra principal preocupació des que va esclatar la crisi sanitària?

Traslladar a la ciutadania tota la informació del que es podia i fer i del que no en la situació en què ens trobàvem. També seguir totes les actuacions que recomanava la Generalitat o l’Estat des que s’ha decretat l’estat d’alarma i, sobretot, garantir que totes les persones que es quedaven confinades a casa seva no els faltés de res i estiguessin tranquils.

-Molló té una població envellida, tal com passa en altres municipis petits del Ripollès. Com s’està ajudant a la gent gran tenint en compte que són el col·lectiu més vulnerable?

El primer que he de dir és posar en relleu la sort que tenim de ser un poble, perquè això fa que les xarxes veïnals encara funcionin. En molts casos han estat els mateixos veïns els primers que s’han preocupat de les persones més grans i que viuen soles. Per tant, aquest és un valor positiu dels pobles petits com el nostre, ja que ens ha permès solucionar problemàtiques concretes. També s’ha de dir que gràcies als serveis socials que tenim mancomunats a nivell comarcal a través del Consorci de Benestar Social del Ripollès s’ha fet un seguiment de les persones més vulnerables. Els cossos de seguretat i la Creu Roja també ens han ofert la seva ajuda per si hi ha alguna necessitat. I tot plegat sota la coordinació de l’Ajuntament. Ara com ara s’ha garantit tot l’abastament i necessitats que puguin tenir tots els nostres veïns.

-Com gestioneu les visites al metge o tot el tema de la medicació?

Des que va començar la pandèmia i que la Generalitat va començar a veure que s’omplien i col·lapsaven els centres d’atenció primària, se’ns va comunicar que es tancava el nostre consultori local (teníem visita de metge i infermeria dos matins a la setmana) i que s’acumulava tot en el CAP de la Vall de Camprodon. La veritat és que de moment no hi ha hagut cap necessitat de ningú d’anar-hi, tenint en compte que la gent que necessita receptes les pot obtenir a la Farmaciola que hi ha al poble.

-I en el tema de l’alimentació? Heu tingut algun problema?

Mira, les poques botigues que hi ha a Molló són de queviures i d’una mica de tot i, per tant, s’han mantingut obertes. En tenim tres d’aquestes i una carnisseria i poden obrir. Des de l’Ajuntament també ens hem assegurat que no hi hagi problemes de subministrament i, per tant, no hi ha problema amb fer arribar tota classe d’alimentació. En el cas del pa, com que no tenim forn, l’anem a buscar a municipis propers perquè la gent no s’hagi de desplaçar. De fet, aquestes petites botigues de queviures són les que ens asseguren la subsistència no només en aquest període de crisi que estem patint sinó durant sempre.

-Molló també ha hagut de fer front a la problemàtica de les segones residències, on molta gent ha preferit confinar-se a zones de muntanya i platja i no quedar-se a les grans ciutats. Com us ha afectat?

Des que la Generalitat va ordenar el confinament, just abans que es decretés l’estat d’alarma, és cert que hi va haver gent que va decidir traslladar-se a les segones residències, segurament perquè són pobles més petits, que assegura tenir menys contacte amb gent i amb possibilitat de tenir més contacte amb la natura. En definitiva, un lloc més segur. Per tant, és cert que hi va haver gent que es va traslladar a les segones residències que tenen a Molló, però aquesta gent no s’ha mogut més i ens han fet saber que tenen previst quedar-se durant tots els dies que duri el confinament a Molló, evitant així desplaçaments.

És veritat que el primer cap de setmana de confinament, el del 14 i 15 de març, vam detectar que alguna família va venir de cap de setmana i va tornar a marxar tot i haver-hi l’ordre d’evitar-ho. A partir d’aquest cap de setmana ja no tenim coneixement que hagi tornat a passar, si més no al nostre municipi.

-L’alcalde ho deu tenir difícil per estar confinat en un municipi com el seu, on tota ajuda és necessària. Com passa el dia a dia?

És cert que el confinament m’és complicat de complir-lo perquè malgrat que tenim un canal de whatsapp per on informem de temes que afecten el municipi, és cert que hi ha persones grans que això no els arriba. Per tant, aquests dies, entre altres coses, m’ha tocat anar a escampar i enganxar bans, anar a visitar gent gran per saber si estan bé i fins i tot desplaçar-me a Camprodon per anar a recollir les targetes menjador del Departament d’Educació. També he hagut d’anar a l’Ajuntament per organitzar determinats serveis. Per tant, em costa bastant complir el confinament.

-Ens pot transmetre un missatge positiu, malgrat el que estem vivint?

Hem de tenir esperança i confiança en el nostre sistema sanitari i d’emergències, que realment és molt potent i amb uns professionals de molt nivell. També crec que en moments de crisi la societat dóna el millor de si i suposo que, després d’aquesta pandèmia, aprendrem a millorar qüestions que fins ara, malauradament, no valoràvem, com ara poder sortir i fer activitats a l’aire lliure. N’estic segur que canviaran coses i canviaran per anar millor com a societat.

Comparteix aquesta informació