“Per sortir d’aquesta crisi, ens haurem de refiar del més proper, de l’economia local i deixar de ser tan globals”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (4)

ENTREVISTA A VALENTÍ JUNYENT, ALCALDE DE MANRESA (BAGES)

Valentí Junyent (JxM) és alcalde de Manresa (Bages) des de fa 9 anys. Ciutat industrial, comercial i universitària. Manresa s’alça com un dels centres neuràlgics de la Catalunya Central amb gairebé 80.000 habitants. Gestionar una crisi d’aquesta magnitud que ha arribat de forma sobtada i imprevista no ha de ser gens fàcil però confia en els seus equips, en els professionals i en la responsabilitat individual de cadascú de nosaltres. També té molt clar que, per afrontar la crisi econòmica que es derivarà de la sanitària, caldrà estar al costat dels nostres botiguers, autònoms i empresaris i canviar de mentalitat per valorar el què és local per davant la globalitat.

 

-Manresa, gairebé 80.000 persones i a escassos quilòmetres del focus actiu de la Conca d’Òdena, com ha afectat això a la ciutat?
És cert que hi ha hagut algun transvasament de malalts cap a centres hospitalaris de Manresa, però de moment està tot controlat. A Manresa hi ha 2 edificis que funcionen com a hospital, un de públic i l’altre privat que, en aquests moments, ja està donant servei públic.

-Com es planteja l’Ajuntament de Manresa coordinar totes les unitats que gestionen la crisi del COVID19?

Hem creat un comitè de crisi de 7 persones que ens reunim, en part, telemàticament cada matí. El comitè de crisi està format per 3 polítics (alcalde, 1r. Tinent d’alcalde i regidor de seguretat ciutadana i protecció civil) i 4 tècnics: el secretari, la cap de protecció civil i 2 càrrecs de confiança. Els acords que prenem en aquesta reunió els comuniquem als caps de secció i serveis i a la resta del govern municipal.

-Quins són els àmbits més actius en aquets moments a nivell municipal?                                                                                                                  

Els tres àmbits més actius a nivell municipal ara mateix són la Policia Local, els serveis socials que gestionen el menjador social i l’atenció domiciliària, i, desgraciadament, el cementiri. L’àmbit sanitari no el gestionem directament nosaltres perquè hi ha la Fundació Althaia que es coordina directament amb l’ICS i, evidentment ens va informant de tota l’actualitat.

– Com ha estat la coordinació amb les altres administracions?

Des del govern de la Generalitat, ens arriba molta informació des de Protecció Civil i també a través de la delegada del govern a la Catalunya Central. Ella ens gestiona els dubtes que ens van sorgint als alcaldes i alcaldesses i que són molt diversos i variats. La relació és molt fluïda.

-Els comerç i els mercats com estan funcionant?

Es mantenen els comerços que tenen autoritzada l’obertura, i també les parades d’alimentació del mercat del dimarts i els mercats de productes agraris locals i de primera necessitat elaborats al propi territori, només parades d’alimentació. Hi ha un públic que hi ha de poder anar a comprar, sempre mantenint la distancia correcta.

– A nivell industrial, Manresa té molts polígons. Quina és la línia que han adoptat les empreses?

La iniciativa és de cada empresari. Hi ha empreses importants que ja han anunciat que reduïen la producció, altres l’han aturat i alguna ha anunciat ERTO. La majoria han hagut de prendre decisions importants.

-En l’àmbit sanitari les xifres a Manresa són les següents: 23 morts i 134 ingressats a Althaia. Quina és la previsió?

La previsió, malauradament, és que encara pujarà en els propers dies.

-Com valora la resposta dels manresans/es?

La gent està respectant majoritàriament totes les mesures de confinament. Els carrers estan pràcticament deserts. Només obren botigues d’alimentació i farmàcies. Els manresans estan respectant el confinament de manera exemplar.

-Voldria destacar alguna fet especial de la seva ciutat i la seva gent?

Sobretot el voluntariat, la gent que s’ha ofert per anar a comprar a les persones que viuen soles i que estan aïllades i que ha coordinat la regidoria de Serveis Socials. També la gent de la industria tèxtil, sobretot alguna empresa de cintes, que han ofert productes, fins i tot alguna donació, perquè els hospitals tinguessin els elements de protecció amb les condicions de seguretat més òptimes.

-Després d’aquesta crisi sanitària, com es preveu que s’afrontarà la crisi econòmica?

Res tornarà a ser igual. A part de canviar el model de treball hi haurà un abans i un després. Hem de tenir molt clar que els que ens treuen de l’atzucac són els més propers i tots n´haurem de prendre consciència. Les empreses petites i mitjanes i els autònoms són l’essència del teixit econòmic d’aquest país i els haurem d’acompanyar perquè seran claus per la remuntada econòmica. Per sortir d’aquesta crisi, ens haurem de refiar del més proper, de l’economia local i deixar de ser tan globals.

Comparteix aquesta informació