La majoria de diligències obertes per la Fiscalia contra els alcaldes catalans per l’1-O ja s’han arxivat

Si fa poc més d’un any el fiscal general de l’estat, el difunt José Manuel Maza, anunciava i incloïa en la seva instrucció de fiscalia que obriria diligències a 712 alcaldes catalans per la seva ‘implicació’ en l’1 d’octubre i, fins i tot, va anunciar que si no es presentaven a declarar els faria detenir, avui dia podem comprovar com aquesta ‘causa general’ contra el món municipal es va desmuntant i només resten 16 causes pendents contra alcaldes/sses per l’1 d’octubre. En realitat només han estat investigats 78 alcaldes/sses (un 10,9%) dels que va anunciar amb gran rebombori mediàtic el fiscal Maza.

Això posa de relleu l’arbitrarietat de les decisions judicials que, en alguns casos, arxiven la causa (62), en altres ho passa als jutjats perquè continuïn la investigació (10) i en altres casos, tot i l’enorme temps transcorregut, encara no s’ha pronunciat (6). Vol dir que de les 78 diligències obertes realment, a dia d’avui, un 79,42% ja s’han arxivat.
Si fa uns dies es van arxivar de cop la majoria de causes contra els alcaldes de la demarcació de Lleida, pocs dies després es va fer el mateix amb els del Baix Llobregat. Aquesta setmana toca el torn als alcaldes gironins.

En els documents de les diferents fiscalies queda provat que els alcaldes no van cometre cap delicte en relació a l’1 d’octubre, tal com s’ha defensat sempre des de l’AMI. Els escrits d’arxivament de les diferents fiscalies són pràcticament idèntics i destaquen que tot i que consideren acreditada la participació o col·laboració de l’alcalde o alcaldessa en l’organització de l’1 d’octubre no han trobat cap mena de prova que ho pugui demostrar. També hi ha dos casos curiosos, Callús i Fonollosa que tot i haver passat als jutjats, també s’han arxivat.

Tot i que l’AMI celebra aquesta reducció de la persecució contra el món municipal per l’1 d’octubre, no deixa de mostrar la seva preocupació pels casos que han passat als jutjats que demostren, un cop més, l’arbitrarietat de la justícia i també pels alcaldes que fa més d’un any que estan investigats per fiscalia i que encara no tenen cap resposta clara tot i haver demanat l’arxivament de les diligències per haver superat els terminis legals.
Des de l’AMI s’ha donat suport jurídic a tots els alcaldes i alcaldesses que així ho han requerit en aquest llarg camí que va emprendre la Fiscalia General de l’estat contra el món municipal català.

Comparteix aquesta informació