Drets i l’AMI denuncien la parcialitat de la Junta Electoral en el cas d’Arenys de Munt

Seu de la Junta Electoral Central a Madrid
Seu de la Junta Electoral Central a Madrid

La setmana prèvia al 27S, l’equip de juristes Drets va presentar un recurs a les juntes electorals provincials demanant la retirada de la campanya electoral de l’associació Societat Civil Catalana (SCC) amb l’eslògan “Pongamos fin al separatismo”, així com l’obertura d’un procediment sancionador ja que la campanya pretenia condicionar el vot dels ciutadans i vulnerava, per tant, la llei electoral (LOREG). La Junta Electoral Provincial de Barcelona es va manifestar el matí del mateix diumenge 27 de setembre, en plena jornada electoral, donant la raó a Drets i ordenant a SCC a retirar la campanya “d’immediat”, però sense obrir cap expedient sancionador ni justificar l’absència d’aquesta sanció, ja que reblava la resolució afirmant, sense més, que “no pertoca incoar expedient sancionador”. L’entitat unionista, doncs, en va sortir impune ja que l’obligatorietat de retirar la campanya arribava un cop conclosa i no es contemplava cap multa.

Aquesta resolució xoca frontalment amb la decisió que la Junta Electoral de Zona ha pres en el cas de l’alcalde d’Arenys de Munt, Joan Rabasseda, a qui han imposat una multa de 600 euros, més una altra multa de la mateixa quantitat a l’Ajuntament d’Arenys de Munt, per haver enviat una carta a la ciutadania del municipi cridant a la participació el 27S tot i que en cap moment es demanava el vot per a cap formació política ni opció ideològica. La sanció ha estat interposada per afirmacions com: “El vot és l’eina més poderosa que tenim els ciutadans per canviar les coses.” La decisió de la Junta Electoral de Zona d’Arenys ha estat ratificada en via de recurs per la Junta Electoral Provincial de Barcelona, la mateixa que va decidir no sancionar SCC.

Davant d’aquest fet, Drets i l’Associació de Municipis per la independència (AMI) denuncien la discriminació de la qual és objecte l’Ajuntament d’Arenys de Munt i des de Drets anuncien la interposició d’un recurs al Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central que va ratificar, en via de recurs, la resolució de la Junta Electoral Provincial de no obrir cap expedient sancionador a SCC. L’objectiu de Drets és posar en evidència la doble vara de mesurar de la Junta Electoral Central i aconseguir que la campanya “Pongamos fin al separatismo” no quedi impune.

L’associació Drets és una entitat sense afany de lucre formada per professionals del dret que actua contra la catalanofòbia i en defensa de la societat catalana. Va néixer l’octubre de 2014 i des d’aleshores ha emprès múltiples accions judicials. Les despeses derivades dels processos judicials les assumeixen gràcies a les campanyes de micromecenatge ciutadà.

Comparteix aquesta informació