L’AMI es personarà en les causes obertes per l’Audiència Nacional contra ajuntaments sobiranistes

Alcaldes i alcaldesses de l'AMI a l'Ametlla de Mar
Alcaldes i regidors de l’Executiva de l’AMI, a l’Ametlla de Mar

L’executiva de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha decidit aquest dilluns a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) personar-se en les causes obertes que el jutjat central d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional (AN) ha obert contra els ajuntaments de Vic (Osona) i Deltebre (Baix Ebre) pel seu suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya. L’AMI s’hi personarà a l’entendre que les mocions aprovades són «una declaració política» sense «cap tipus d’argument jurídic», tal com han interpretat altres jutges de la mateixa Audiència Nacional. Investigacions obertes pels mateixos fets a ajuntaments com Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Igualada (Anoia) o Premià de Dalt (Maresme) han estat arxivades.

L’AMI considera que és necessari personar-se per poder-se defensar, ja que, més enllà de donar suport jurídic als municipis, l’executiva entén que s’utilitza aquesta causa per altres finalitats com requerir, sense cap justificació, documentació a la mateixa AMI, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). A més considera que el fet que s’hagi sol·licitats a molts ajuntaments informació sobre aquesta moció té una voluntat clarament intimidatòria per frenar el suport dels municipis al procés sobiranista que viu Catalunya. El president provisional de l’AMI i alcalde de Montblanc, Pep Andreu, ha assegurat que tot i aquests requeriments de la justícia espanyola, el municipalisme «no s’arronsarà» i que continuarà estant «al costat del Govern i el Parlament». Aquesta moció de suport a la resolució que el Parlament de Catalunya va aprovar el 9 de novembre de 2015 ja ha estat aprovada, actualment, per més de 280 ajuntaments.


L’executiva ha estat la darrera trobada abans de la celebració de l’Assemblea General de l’AMI que està prevista pel 8 d’abril a l’Ateneu de Cerdanyola (Vallès Occidental). Aquesta ha estat la darrera reunió presidida per Pep Andreu, alcalde de Montblanc i president provisional de l’AMI des del que fins llavors president, Carles Puigdemont, deixés la presidència quan va ser nomenat president de la Generalitat. Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Garraf), encapçalarà la candidatura de consens. Lloveras ha assegurat que l’objectiu és fer una candidatura que faci «èmfasi en la diversitat i pluralitat de l’AMI» i de la «força municipalista».

L’alcalde de l’Ametlla, Jordi Gaseni, ha exercit d’amfitrió i ha acompanyat a Lloveras i Andreu. A la reunió de la Comissió Executiva de l’AMI, també hi han assistit els alcaldes i alcaldesses Andreu Francisco (Alella), Eudald Calvo (Argentona), Mercè Esteve (Begues) Elisabeth Ferreres (Montesquiu), Miquel Buch (Premià de Mar), Josep Maria Cervera (el Port de la Selva), Jordi Munell (Ripoll), Montserrat Fornells (Vilanova de l’Aguda) i els regidors Jordi Molinera (Altafulla), Antònia Vila (Arenys de Munt), Francesc Barbero (Flix) i Domingo Tomàs (Tortosa).

L'AMI, al Centre d'Interpretació de la Pesca de l'Amtella
La Comissió Executiva de l’AMI, al Centre d’Interpretació de la Pesca de l’Ametlla de Mar

 

Comparteix aquesta informació