Vila d’Abadal: “El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya legitima la raó de ser de l’AMI”

El TSJC desestima el recurs de l'Estat espanyol contra la sobirania fiscal de l'EMD Jesús

El president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep M. Vila d’Abadal, ha qualificat de “gran notícia” la primera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha contradit el Govern de l’Estat espanyol i entén que no s’han de judicialitzar les manifestacions polítiques o declaracions d’intencions dels ajuntaments. En aquesta resolució ferma, el TSJC ha desestimat el recurs d’apel·lació de l’advocacia de l’Estat contra una moció aprovada per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús (Baix Ebre), a la qual declarava la voluntat d’exercir la sobirania fiscal. Segons l’alt tribunal, l’acció de Jesús és una manifestació política sense efectes jurídics sobre la qual els tribunals no es poden pronunciar. El TSJC ha fallat amb els mateixos termes de desestimació a favor de Llorenç del Penedès (Baix Penedès) i Roquetes (Baix Ebre).

Per al president de l’AMI i alcalde de Vic, la sentència del TSJC “legitima la raó de ser de l’AMI i la dels ajuntaments que hi estan associats perquè sempre han defensat que la justícia ha de pronunciar-se sobre qüestions jurídiques i no pas polítiques”. Vila d’Abadal considera que “és molt important perquè aquesta resolució fixa jurisprudència i, al mateix temps, dóna confiança a tots els ens associats a l’AMI per continuar amb la seva tasca sobiranista”.

La moció aprovada per Jesús estableix pagar el tram estatal de l’IRPF dels treballadors municipals i  l’IVA a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) en lloc d’ingressar-ho a la Hisenda espanyola, que igualment acaba rebent els diners. És a dir, es respecta el calendari del contribuent i es paga el que pertoca en cada cas, però fent servir l’ATC com a intermediària. Hores d’ara, més de 60 ajuntaments catalans ja ingressen l’IVA i l’IRPF a l’ATC, però el fet és que ja en són 174 els que han aprovat en els seus plens una moció que expressa la seva voluntat de fer-ho properament.

Comparteix aquesta informació