La delegació del Govern espanyol ja ha perdut 64 contenciosos contra ajuntaments sobiranistes

Els alcaldes afectats per les sentències contràries, a l'Ajuntament d'Arenys de Munt

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) han organitzat un acte per donar suport als quatre ajuntaments que han rebut sentència contrària a l’aprovació de la declaració com a “territori català lliure i sobirà“. Aquests dictàmens, emesos pels jutjats del Contenciós número 10 i 13 de Barcelona, responen a recursos interposats per la delegació del Govern espanyol encapçalada per María de los Llanos de Luna. L’acte de suport, que s’ha celebrat a l’Ajuntament d’Arenys de Munt, ha comptat amb la presència Josep M. Vila d’Adabal, president de l’AMI i alcalde de Vic, Miquel Buch, president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar, Joan Rabasseda, alcalde d’Arenys de Munt, Jordi Solé, alcalde de Caldes de Montbui, Carles Castro, alcalde del Bruc, i Joan C. Rodríguez, alcalde de Sant Julià de Vilatorta. Els quatre alcaldes han anunciat que recorreran les sentències.

Vila d’Abadal ha insistit que l’acte “vol expressar el rebuig a l’actitud de la delegació del Govern de no respectar el dret a la voluntat dels ciutadans” i ha denunciat la “persecució que està rebent el procés sobiranista i els municipis de l’AMI. En aquest moment importantíssim en el qual ens trobem, això no fa res més que reafirmar-nos per continuar endavant”. Per la seva banda, el president de l’ACM ha encoratjat als ajuntaments a presentar recurs: “Donem ple suport als quatre ajuntaments i els que hi hagi. Els encoratgem a presentar recurs. Nosaltres hi serem i els acompanyarem amb suport jurídic. Només han expressat lliurement la nostra manera de fer i pensar.” Miquel Buch ha manifestat també que “els ajuntaments fem un acord declaratiu de caràcter simbòlic, que és el que ens transmet la societat. Tirem endavant el dret a la llibertat d’expressió (que està emparat a l’article 20 de la Constitució espanyola), el dret a la llibertat ideològica (art. 16 de la CE) i el dret fonamental de participació política (art. 23 de la CE)”.

La delegació del Govern espanyol ha perdut fins ara 64 dels recursos que ha presentat contra ajuntaments sobiranistes, tres dels quals amb sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Jutges d’arreu del país han desestimat o arxivat 44 casos per aprovar mocions de sobirania fiscal i 20 més per declarar-se “territori català lliure”. Per la seva banda, els advocats de l’Estat han aconseguit sentències favorables en només 12 ocasions (3 per sobirania fiscal (Calders, Guardiola de Berguedà i Molins de Rei); 4 per no penjar la rojigualda (Calldetenes, Consell Comarcal de l’Urgell, Santa Coloma de Cervelló i Sant Pol de Mar); 4 per declaracions de territori català (Arenys de Munt, Caldes de Montbui, el Bruc i Sant Julià de Vilatorta) i una pel pagament de quotes a l’AMI (Garriguella). Nou de les 12 sentències a favor de l’Estat espanyol ha estat dictades pels jutjats del Contenciós número 10 i 13 de Barcelona. Hores d’ara, el balanç total de recursos i requeriments contra ajuntaments sobiranistes presentats pel Govern espanyol puja a 267 casos (102 per sobirania fiscal, 93 per “guerra de banderes”, 45 per “territori català”, 25 per quotes de l’AMI, un per cedir locals a l’AMI i un altre per contractar trens a la Diada de 2012). [mapa de denúncies]

Comparteix aquesta informació