Sobreseïment i arxiu de les diligències penals contra l’alcaldessa de Cubelles pel pagament de les quotes de l’AMI

El jutjat número 5 de Vilanova i la Geltrú ha arxivat la querella presentada contra l’alcaldessa de Cubelles (Garraf), Rosa Fonoll, pel pagament de les quotes de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), a petició de la mateixa Fiscalia perquè considera que ‘no hi ha indicis suficients per continuar amb el procediment’. Des de l’AMI es valora positivament aquesta resolució però alhora es demana que ‘s’aturi la persecució contra els alcaldes i alcaldesses catalans que estan exercint de forma democràtica els seus mandats’. També recorda, novament, que l’AMI és una associació legal i pagar la seva quota ‘també és un acte legal i, en cap, cas pot constituir un delicte’.

L’Associació de Municipis per la Independència que ahir va celebrar una reunió directiva a Camarasa (Noguera), vol fer arribar tot el suport a l’alcaldessa de Cubelles que ha patit ‘la creació artificial d’un cas penal, per intentar guanyar en els jutjats el que no es guanya a les urnes i per menystenir el dret de participació política’.

L’Ajuntament de Cubelles es va adherir a l’AMI el 20 d’octubre del 2015. La denúncia a Fonoll parteix d’un regidor d’un dels grups polítics del consistori que la va acusar dels delictes de prevaricació i malversació per haver aprovat els pagaments de les quotes de l’entitat.

L’AMI és una associació vàlidament constituïda a l’empara del que estableix el Decret 110/1996 de 2 d’abril, pel qual es regula el règim d’organitzacions associatives dels ens locals de Catalunya i inscrita en el corresponent Registre d’Organitzacions Associatives dels Ens Locals de Catalunya amb el número d’inscripció C025/12. I tal i com argumenta la jutge en la Interlocutòria d’arxiu, ‘la Sra. Fonoll va dictar els decrets de referència en exercici de les seves competències i conforme amb el que disposa la llei d’hisendes locals’.

Els múltiples contenciosos presentats al llarg dels darrers anys per part de la Delegació del Govern a Catalunya fan referència a pagaments de quota d’exercicis pressupostaris concrets, d’ajuntaments concrets i no s’ha interposat MAI contra l’Ajuntament de Cubelles. Aquests recursos, cal remarcar, només afecten al pagament de la quota de l’ajuntament demandat i de l’any concret, interposats de manera aleatòria i indiscriminada i no extrapolables a altres cassos.  Cal deixar molt clar que no s’ha instat contra l’AMI cap petició de nul·litat dels seus Estatuts, ni de la seva legalitat.

I precisament l’adhesió comporta, entre altres obligacions, el pagament de la quota corresponent. El no pagament suposa una infracció del deure d’Associat i per tant el deure d’abonar. I això és el que fan la majoria d’alcaldes i alcaldesses. Complir amb les obligacions com associats a una associació vàlida.

Pel que fa a les resolucions del Tribunal Superior de Justícia i el Tribunal Suprem sobre  l’AMI, el que hi ha son resolucions que afecten determinats Ajuntaments concrets, i en tot cas en aquest moment encara estan pendents d’un recurs que s’està tramitant al Tribunal Constitucional.

Comparteix aquesta informació