JORDI GASENI, NOU PRESIDENT DE L’AMI

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha elegit per unanimitat l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni (ERC) nou president de l’entitat, durant l’assemblea general celebrada a Tarragona aquest divendres, 4 de juny. Gaseni pren el relleu a l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera (Junts), que ha presidit l’AMI en els tres darrers anys. El canvi de presidència forma part de l’acord establert l’any 2019, que contemplava la partició del mandat entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Per primer cop, i després de deu anys de la creació de l’entitat, un alcalde d’ERC presideix l’AMI. La resta de membres de la nova executiva són Sònia Gràcia (vicepresidenta 1a), Ramon Vancells (vicepresident 2 n) , Jordi Molinera (vicepresident 3 r), Isidre Sierra (secretari), Elisabet Lizaso (tresorera) i, com a vocals, Cristina Mundet, Antoni Villas, Sònia Tena i Tònia Vila.

L’assemblea ha reunit més d’un centenar d’alcaldes al Teatre Metropol, i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès; de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la intervenció en vídeo del president a l’exili, Carles Puigdemont. L’acte ha comptat amb la participació de nombrosos representants del món polític i d’entitats com l’Assemblea, Òmnium Cultural, Súmate, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, entre d’altres.

En el seu primer discurs com a nou president, Jordi Gaseni ha destacat la voluntat de «reforçar i rellançar l’aportació de l’AMI per fer possible la República catalana». «Volem fer sentir el món local català independentista, que representa el 83%. Ara som 800 municipis i entitats municipalistes però hem de ser-hi tots, encara en volem més», ha apuntat. Gaseni ha destacat el paper imprescindible dels ajuntaments per construir el país en el camí cap a la independència: «els ajuntaments som la memòria i la vigència de l’1 d’Octubre». Gaseni també ha remarcat el caràcter heterogeni de l’entitat: «Som plurals, transversals i diversos  i tenim una sola veu, plena de matisos». El nou president ha garantit «la millor defensa del món local»: «hem patit un embat jurídic sense precedents, però per molt que ens colli el govern espanyol, no hem fet res dolent, hem fet el que calia i ho tornarem a fer».

Per la seva banda, el president sortint, Josep Maria Cervera, ha remarcat la necessitat que l’AMI participi «en la presa de decisions del país» pel fet que l’entitat «és un altaveu que recull informació del territori, que sap com bateguen els nostres pobles i això no pot ser mai dolent».

L’assemblea general de l’AMI ha començat a les onze del matí amb la benvinguda per part de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà,  i amb un discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, el qual ha destacat que “l’amnistia i el dret de l’autodeterminació” han de marcar l’agenda política per solucionar el conflicte català “sense més demora”. Aragonès ha fet una crida a la “força integradora” del municipalisme com a paper clau per a construir la nova república i ha demanat la seva implicació en l’impuls de l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació. “Com a president vull recuperar les aliances que ens han fet forts en el passat”, ha destacat.

Durant l’assemblea s’ha aprovat el pressupost per a l’any 2021 i s’han tractat diversos aspectes sobre actualitat jurídica, a més de la proposta d’actes del desè aniversari de l’associació, entre d’altres. La cloenda ha anat a càrrec del president a l’exili, Carles Puigdemont, que havia estat president de l’AMI i per a qui aquesta entitat «és essencial i representa un dels espais de més esperança per a la independència», segons a explicat en un vídeo. La cloenda de l’assemblea ha anat a càrrec de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que també ha posat de relleu el paper clau dels ajuntaments: «la independència no es podrà fer sense els ajuntaments. Persistir és la clau».

Vegeu la galeria de fotos de l’assemblea

Comparteix aquesta informació