“A partir de l’adversitat, hem estat capaços de ser proactius i crear oportunitats”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (65)

ENTREVISTA A SÍLVIA FERNÁNDEZ, ALCALDESSA D’AGRAMUNT

Sílvia Fernàndez (ERC) entoma el repte de ser proclamada la primera alcaldessa d’Agramunt (Urgell), i a més, enmig de la pandèmia, ja que l’anterior alcalde, Bernat Solé, va ser nomenat conseller de la Generalitat de Catalunya. Fernàndez ja exercia aquest càrrec en funcions des del 20 de març i anteriorment era regidora en els àmbits de la salut i serveis socials, que precisament han estat els més afectats durant la primera part de la pandèmia. La seva formació i dedicació al treball social, que encara està exercint, fan que posi tota l’atenció en les persones, en l’escolta, la proximitat i l’empatia, unes característiques que també considera que defineixen la seva visió com a dona.

 

-Una presa de possessió ben peculiar, enmig de la pandèmia… suposo que ho recordarà per sempre.

Em vaig sentir una mica estranya però molt ben acompanyada. Vam prendre la decisió perquè es va donar la renúncia de l’anterior alcalde, Bernat Solé, el passat 20 de març perquè el 21 va ser nomenat conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya. En aquell moment vam prioritzar la pandèmia i vam creure que no era oportú debatre qui prendria el relleu a l’alcaldia. Jo vaig fer d’alcaldessa en funcions durant 2 mesos i va ser just quan vam tenir la situació una mica més controlada –ja sabíem una mica més com havíem d’actuar i quines accions havíem d’emprendre- vam decidir resoldre el relleu a l’alcaldia. Ja s’havia debatut –un debat també atípic, perquè va ser telemàtic i telefònic- i quan fou possible trobar-nos unes quantes persones, amb totes les mesures de seguretat, quan la regió sanitària de Lleida va passar a fase 1, es va fer el ple d’investidura.

-I també amb totes les mesures, semipresencial…

Va ser molt atípic. En lloc de fer-lo a la sala de plens es va fer a la sala teatre del Casal Agramuntí i seguint totes les mesures, va provocar que fos una celebració mixta, amb alguns regidors i regidores connectats telemàticament i d’altres de forma presencial. Jo volia estar acompanyada de la meva família i dels alcaldes anteriors i ens va fer falta aquest espai més ampli. Seguint les mesures de distanciament que dictava la fase 1, només podíem ser 30 persones i ubicades amb la distància de 2 metres les unes amb les altres, amb mascareta. A la població vam recomanar que qui ho volgués seguir, ho fes de forma telemàtica.

-Tot i això, ja exercia de regidora de Salut i Serveis socials, els àmbits més afectats en la pandèmia, i d’alcaldessa en funcions… com afrontaves la responsabilitat màxima de ser alcaldessa?

Jo abans de la pandèmia mai m’havia plantejat de ser alcaldessa, considerava que érem un equip molt divers, en el qual jo ocupava el segon lloc i la responsabilitat que comporta. Però quan havíem obert el debat de qui faria el possible relleu davant una possible inhabilitació de l’anterior alcalde, a causa de jo sempre ho declinava perquè em dedico als serveis socials i la meva feina m’aporta molta satisfacció, perquè estic al costat de les persones i ho he pogut combinar amb les regidories del meu àmbit. Però tot aquest debat va fer un gir a causa de la pandèmia i finalment, per les regidories que jo duia, que són les que més ha afectat aquesta crisi, havíem de prioritzar aquests temes i em vaig veure més motivada que mai a encapçalar aquest projecte.
-A la presa de possessió va dir que la prioritat és la salut de les persones i afrontar la crisi sanitària. A una setmana del final de l’estat d’alarma, què caldrà prioritzar?
Des de l’ajuntament, un cop entomat el primer front, que és com atendre les persones, evitar els contagis i complir totes les mesures de prevenció, ens hem estat trobant per decidir, de forma paral·lela, quines accions duem a terme per incentivar econòmicament el municipi, els col·lectius i també aquelles empreses i comerços que necessiten atenció.

-Té capacitat l’ajuntament per a fer front a aquesta situació?

Des de fa unes setmanes, hem pres diferents mesures com canviar les partides pressupostàries destinades a festes, les hem destinat a la COVID-19 i a mesures econòmiques. Els regidors i regidores també hem renunciat a les nostres aportacions econòmiques d’assistència als plens i òrgans col·legiats durant tot l’estat d’alarma. Aviat anunciarem quin ha estat aquest import i a què el destinarem. També vam dedicar una partida a un plus de perillositat per a totes les persones treballadores de l’ajuntament que estaven a primera línia i no hem acomiadat ningú. Algunes d’aquestes persones les hem ressituat en altres feines però les que durant un temps no han treballat, aniran reprenent les tasques a mesura que anem tenint noves feines i obrint serveis.

-Des del punt de vista de dona -també ha fet de regidora d’igualtat- com ha vist la gestió de la crisi i què creu que hi pot aportar la seva visió?

Per sort s’està normalitzant que hi hagi més alcaldesses. Quan vaig prendre possessió de l’alcaldia també ho vaig dir: jo soc la primera alcaldessa d’Agramunt, cosa que no hauria de ser atípica. El fet que sigui dona és un fet que ha estat molt ben vist, i que penso que permet aportar una mirada diferent, molt empàtica, molt d’escolta i d’acompanyament, ja que duem a terme més tasques de cura. Per això, la nostra visió en aquest moment, més que mai, com a dones, és que podem aportar més que una mirada masculina.

-Què considera que ha estat més difícil per vostè?

El que ha estat més difícil és que ha estat una situació molt complexa i desconeguda per a tothom i no sabíem ben bé com s’havia d’afrontar. També ha estat molt dificultós el fet de desgranar tota la informació que es rebia per part de les autoritats per comunicar-la a la població. Aquí a Agramunt hem tingut molta sort perquè sempre hem anat de la mà dels experts sanitaris del CAP d’Agramunt que ens han acompanyat per fer bé les mesures i aplicar les fases de desconfinament.

-Quina percepció té de la gent amb qui ha parlat amb un canvi a l’alcaldia enmig d’aquesta situació?

En un principi va ser una sorpresa, perquè a més va coincidir amb la primera setmana de l’estat d’alarma. Si aquesta ja era molt complexa, rebre aquesta notícia a finals de setmana va ser una sorpresa. En Bernat ens l’estimem molt i estem molt satisfets que el país posi la confiança en ell. És una persona molt intel·ligent, empàtica, amb molta capacitat d’escolta. Sempre hem sentit a dir que és una persona que sap acompanyar tothom, sigui quina sigui la seva situació. En aquest moment tan complex, el país necessita persones com ell.

-Què li ha arribat de la ciutadania?

Jo m’he sentit molt ben rebuda, acompanyada i estimada per tot l’equip i per la població. Hi ha gent que m’ha dit que era molt valenta i jo els deia que per a mi és un repte i que conec molt bé les meves capacitats, i que són tarannàs diferents respecte de l’anterior alcalde. I també pel fet de ser dona. Jo sempre he estat present al poble a les diverses entitats i també acompanyant les persones –donat el meu perfil professional de treballadora social-. Jo penso que en Bernat Solé ha estat el millor alcalde que hem tingut. I estem satisfets també que sigui un agramuntí, de Lleida, que porti una conselleria que no sigui Agricultura, tot i que penso que té un perfil que també podria exercir molt bé.

-Ara ja estem en fase “Nova Normalitat”, com ho està encarant la gent d’Agramunt? Què creu que és el que més els preocupa? Com s’han viscut els casos de COVID i els dubtes per passar a les diverses fases?

Hi ha inquietud però percebem que s’està comunicant bé i que estem molt presents a les xarxes. Treballem sector per sector amb les mesures que s’estableixen per a cada servei. De fet, ja establirem noves mesures de cara a dilluns perquè per tan pocs dies entre la fase 2 i la fase 3 hem cregut oportú no confondre la ciutadania.

-Han endegat diverses campanyes comercials, també obriran la piscina, com és un estiu habitual a Agramunt i com serà aquest?

És un estiu atípic. Els estius als pobles suposen un moment de gaudi, de trobada… a Agramunt tenim turisme interior, en molts casos de persones que son filles d’Agramunt o que hi tenen algun vincle… L’estiu suposa un punt de trobada de molta gent i intentarem fer actes que no apleguin molta gent, és a dir, just el contrari del que estàvem habituats. Obrirem la piscina per franges horàries en funció de la demanda d’abonaments quinzenals perquè s’ha de controlar molt bé l’aforament. També es farà el casal d’estiu i el cicle Racons -de concerts i activitats a la fresca- en espais oberts que alhora ens permetin controlar les mesures de distanciament establertes. Intentem adaptar la nostra dinàmica a la nova normalitat o situació atípica.

-Quins reptes tindrà el municipi de cara a afrontar la tardor i la crisi econòmica? Tem un nou desconfinament de cara a la tardor?

No ho sabem, hi ha molta incertesa. Ens coordinarem setmanalment, pas a pas, estudiant les indicacions que rebem amb els experts sanitaris i veient com s’ha d’actuar. De moment, encara no hem pogut parlar de la festa major, que és al setembre. Sabem que serà diferent però no com serà. Jo puc parlar de com preveiem que sigui l’estiu però la tardor, no.

-Ja per acabar, què en podrem extreure de positiu del pas per la pandèmia?

De positiu, la pandèmia ens ha fet veure que som capaços de molt, traient el millor de nosaltres mateixos, ens ha fet ser proactius i crear oportunitats precisament d’aquesta adversitat. A tall d’exemple, en l’àmbit municipal, vam estar molt preocupats al principi perquè no disposàvem de molt material de prevenció per a les residències i els sanitaris. En lloc de resignar-nos en la queixa, vam ser proactius i vam crear una xarxa de voluntariat. I així en tots els àmbits: enfront de la resignació, actitud proactiva i oportunitats.

Comparteix aquesta informació