“Aquest estiu no haurem de descobrir el món sinó que haurem de descobrir el nostre país”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (36)

ENTREVISTA A SALVADOR COLL ALCALDE DE CORNELLÀ DEL TERRI

A mig camí entre Girona i Banyoles, Cornellà del Terri (Pla de l’Estany) és un municipi de 2.400 habitants configurat per 10 pobles diferents dins un entorn natural característic de la Catalunya interior: boscos, camps de cultiu, masies, gorgs, turons… Els més aficionats a la literatura i al cinema, si feu memòria, recordareu Cornellà a partir d’algunes escenes de Soldats de Salamina de Javier Cercas que va dur a la pantalla David Trueba. El seu alcalde des del 2013 és Salvador Coll (Junts per la Vall del Terri).

 

-Diumenge van començar a sortir els nens i la setmana vinent sembla que es podrà començar a fer esport. Creu que s’està portant bé aquesta sortida del confinament?

Crec que hem de ser molt conscients de la situació en la què estem, que és una situació d’emergència de país. Als pobles on no tenim policia local, com el nostre, hem de ser molt respectuosos i pel sol fet que no hi hagi vigilància, saltar-nos totes les normes. No hem d’oblidar en cap moment que tenim un personal sanitari que s’hi està deixant la pell per salvar vides i per tant, ara, no podem anar un pas enrere ni posar en perill la nostra família ni altres persones.

-S’ha escoltat prou la veu dels alcaldes en tota la gestió del confinament?

Vull creure que sí. El gran debat ha estat entre els pobles petits i les grans ciutats. Quan t’ho mires des de la distància potser penses que no tots els pobles som iguals. Per exemple, a Cornellà tenim un espai natural molt gran i per tant els veïns podrien anar a caminar o a córrer sense trobar pràcticament a ningú. Però llavors penses que estem en una situació d’emergència i no hem de donar privilegis a uns pobles sí i a d’altres no. El procediment que s’està fent és el correcte. Tot i això, l’estat no està respectant les directrius que es donen des de Catalunya i que estan basades en criteris científics de persones que coneixen les malalties infeccioses. No ens falten coronels de l’exèrcit per prendre aquestes decisions perquè llavors estarem disparant bales contra un virus, quan el que ens cal és dotar de recursos econòmics el sistema sanitari actual. Estic d’acord amb les decisions que ha pres el nostre govern, amb el president Torra al capdavant, perquè s’han fet amb seny i intentant no fer cap pas enrere.

-El món municipal és però qui ha estat davant dels seus pobles i ciutats informant, protegint, coordinant, ajudant… s’ha trobat prou acompanyat com a alcalde? Quins han estat els seus principals suports?

Nosaltres tenim la sort que a la província de Girona hem estat coordinats en tot moment amb la delegació territorial de la Generalitat, amb el seu delegat, en Pere Vila, amb la Diputació i els Consells Comarcals. Personalment he de dir que gràcies a la coordinació de tots els alcaldes del Pla de l’Estany que hem estat en contacte dia sí, dia també, hem aconseguit anar tots els pobles al mateix ritme. Quan a un poble li ha faltat alguna cosa, hi hem arribat els altres. Per exemple amb el tema de les mascaretes que hem arribat a totes les residències de gent gran.

-Cornellà del Terri té 10 nuclis diferents i per tant molta extensió de terreny, difícil de controlar. La gent ha estat respectuosa amb el confinament?

Sí, però sempre hi ha excepcions. Com que no tenim policia local no pots tenir un control exhaustiu. Els Mossos d’Esquadra sí que han detectat algun veí que anava a collir espàrrecs o a córrer per algun corriol que n’hi ha molts.

-Han pogut arribar a tothom que ho ha necessitat: gent gran, persones vulnerables, infants sense accés a la tecnologia…?

Als pobles petits és el que ens ha costat més de coordinar però ens n’hem sortit. Des de l’Ajuntament hem repartit mascaretes als veïns i als comerços. Els serveis socials els tenim delegats al Consell Comarcal però també hem intentat mantenir el contacte amb la gent gran, els hem anat trucant per saber com estaven o què necessitaven. Sí que ha funcionat molt bé la xarxa territorial que hem fet amb les Associacions de veïns que té cada poble del nostre municipi. Ells tenen grups de Whatsapp i han detectat molt ràpidament les necessitats reals perquè es coneixen entre ells. A nivell d’ensenyament, hem repartit alguns ordinadors a nens que no en tenien. L’Ajuntament és la institució que està sempre al costat dels ciutadans i en aquesta pandèmia hem potenciat aquest veïnatge que és tan important.

-Han hagut de suspendre la festa de l’arbre de maig i el ball del cornut que es celebra per Pasqua i que és la més important del municipi. Com podran compensar-ho?

La festa de l’arbre del maig i el ball del cornut és una festa pagana convertida a la religió i que ha estat declarada d’interès nacional pel Parlament de Catalunya. Com que aquest any no es va poder fer, vam fer la proposta de celebrar la festa major al menjador i la gent ha respost molt bé. N’hi ha que s’han disfressat, ballat, han fet maquetes, alguns han fet el pregó amb clicks, d’altres han fet una pujada de l’arbre de Nadal… Tot això ho han recollit en fotos i vídeos que han circulat per les xarxes socials. Un cop aixecat el confinament haurem de fer el debat de com fem la tallada de l’arbre d’aquest any que està penjat al centre de Cornellà.

-El turisme rural, la restauració, el comerç de proximitat com els podran ajudar des de l’ajuntament?

Tenim la sort de ser un municipi i una comarca que estem a prop del mar i de la muntanya. Tenim moltes cases rurals que acostumen a estar ocupades. Penso que en els proper mesos haurem de fer l’exercici d’apostar pel turisme d’interior, el turisme de proximitat, el de territori. Pot ser que les mesures restrictives s’allarguin i molts viatges o sortides que teníem preparades no es podran fer. Aquest estiu no haurem de descobrir el món sinó que haurem de descobrir el nostre país. Aquest seria el lema que haurem de fer servir els propers mesos. Vull donar també les gràcies al petit comerç per l’esforç que han fet per tirar endavant i donar solucions.

-Creu que hi ha d’haver un Pla Marshall pel món local català? Quines serien les seves prioritats?

No sé si Pla Marshall però sí que hem de tenir present que tots els pressupostos han canviat. A Cornellà vam aprovar el pressupost però entre el temporal Glòria i aquest coronavirus la perspectiva pressupostària ha canviat. L’estat ha de començar a entendre que el romanent dels ajuntaments ha de poder-se destinar al que vulgui o necessiti l’ajuntament. No ha d’anar a un lloc que li serveixi a l’estat per presentar uns comptes a la UE validant que s’ha fet la feina ben feta. A Cornellà, necessitarem ajudes a serveis socials perquè ens trobem que moltes empreses han tancat o han presentat ERTOS. La situació d’aturats a la comarca havia baixat molt els darrers anys i per tant havien baixat les partides de serveis socials que ara haurem d’incrementar. També haurem de compensar a les llars infants o escoles municipals música que no han ingressat els rebuts de les famílies. Per tant, haurem de renunciar a algunes inversions. Només per arreglar camins malmesos pel temporal ja hi aniran 100.000 euros que no estaven previstos.

Comparteix aquesta informació