“Agraïm la feina de pagesos i ramaders; Ells són el nostre rebost i vetllen perquè no ens falti de res”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (18)

ENTREVISTA A MARINA ROJALS, ALCALDESSA DE PALMA D’EBRE (RIBERA D’EBRE)

Marina Rojals (JxCat) és alcaldessa de Palma d’Ebre (Ribera d’Ebre) des del juliol del 2019, per tant, només arribar ja li ha tocat lidiar amb una crisi sanitària sense precedents. Palma d’Ebre és un municipi petit, de 340 habitants, on la majoria de persones viuen del sector primari, principalment de la producció d’oli. El coronavirus ja els ha fet suspendre dos dels actes més importants del municipi, la Setmana Santa, on s’hi bolca tot el poble, i la festa major de Santa Caterina. Malgrat tot, pràcticament no tenen casos positius de la malaltia.

fbt

-A Palma d’Ebre el Coronavirus pràcticament no ha fet acte de presència, però com ho estan vivint? Tenen casos?

La majoria dels habitants del nostre poble, són gent d’edat avançada i per això la gent està nerviosa envers aquest tema. El passat mes de març es va fer una prova a una persona que presentava algun dels símptomes, i es van activar els protocols corresponents. Va ser en aquell moment quan la gent va començar a tenir més por, ja que normalment quan et toca d’aprop, n’ets més conscient. Després de tornar-li a practicar novament la prova, va donar negatiu i li van donar l’alta. Actualment ja està al seu domicili.

-L’agricultura és el sector econòmic del qual viu bona part del municipi. Com ho estan afrontant els pagesos i ramaders?

Els pagesos i ramaders continuen amb la seva feina. Els pagesos continuen anant a treballar al tros, ja que la natura segueix el seu curs, i ara és el temps de realitzar diferents tasques, com són l’esporga, picar o llaurar… Sempre respectant les mesures de seguretat indicades des de Protecció Civil. Els ramaders també continuen amb les tasques a les granges per a poder cobrir totes les necessitats que tenen els animals. Agraïm la feina dels pagesos i ramaders, ja que ells són el nostre rebost i vetllen perquè no ens falti de res a totes les persones que actualment estem confinades.

-La producció d’oli és essencial pel vostre municipi. Heu hagut d’afrontar algun problema concret? Es continua treballant?

La Cooperativa ha pres diferents mesures per a continuar la seva activitat. A les oficines s’està fent teletreball i com que a més, hi ha la part de la secció de crèdit, es donen els diners amb cita prèvia i amb totes les mesures de seguretat establertes. Es continua envasant l’oli i s’han centralitzat les comandes, no hi ha la venda porta a porta a domicili com es feia fins abans d’aquesta situació. Ara ho fan mitjançant transportistes en comptes de treballadors de la cooperativa. La venda de subministres agrícoles es continua fent dos dies a la setmana i amb les mesures de seguretat pertinents. A causa de l’incendi del passat mes de juny, la producció d’olives va baixar ja que va afectar finques de socis de la cooperativa. Amb això, també li hem d’afegir que aquest any els preus de l’oli han baixat, tot i que veníem d’uns anys on el preu s’havia mantingut. Tot i això, els pagesos continuen treballant perquè aquesta nova campanya sigui millor que la d’aquest any i poder continuar fent un bon producte, com és l’oli de la Vall Major.

-La protecció de la gent gran deu ser una altra de les principals preocupacions. Com se’ls està ajudant i quines mesures s’han pres?

Una de les primeres mesures que vam prendre, va ser el tancament del casal d’avis, ja que era una zona amb concentració de persones grans i això augmentava el risc. Des del començament d’aquesta situació que fem seguiment de les persones grans que estan soles o que no tenen al municipi als seus familiars. Els hi fem trucades telefòniques per a saber quines necessitats tenen i els intentem ajudar amb tot el que podem. A més, les botigues del municipi fan repartiments a domicili perquè a aquestes persones no els hi calgui sortir de casa. També hem impulsat un servei de recollida d’escombraries a domicili per a totes les persones que ho necessitin. Cada setmana es fa una desinfecció de la via pública i els contenidors, amb el suport d’una brigada de la Diputació de Tarragona. També volem agrair a l’empresa LIMPLAS SL per haver-nos donat lleixiu per a poder desinfectar els equipaments municipals i la via pública.

-Com ha respost la població davant d’aquesta crisi? Hi ha hagut accions de voluntariat?

La comprensió dels veïns i veïnes davant de la situació ha estat molt bona. Són conscients de la situació que estem vivint. Encara que siguin moments durs, han sorgit bones iniciatives. Es va formar un grup de voluntariat per a cosir mascaretes, i es van fer un total de 334 mascaretes, que posteriorment vam repartir per totes les cases del poble. Els botiguers del municipi porten la compra a domicili de les persones que ho necessiten. Cada vespre, a les vuit, sortim als balcons i finestres per aplaudir a les persones que ho estan donant tot a primera línia i d’aquesta manera també ens podem comunicar amb els diferents veïns i veure que estan bé. A més, cada diumenge sortim als balcons i finestres a fer el vermut per a compartir una estona entre nosaltres.

-Han hagut de suspendre actes importants pel municipi…

Sí. Els actes que hem suspès a causa del coronavirus són tots els de la Setmana Santa i la Festa Major de Santa Caterina que s’havia de celebrar a finals d’aquest mes d’abril. La Setmana Santa és una de les tradicions més importants del nostre municipi, on tot el poble s’hi bolca. Hi participen els armats, el grup coral, les Caterines i els nens i nenes que representen els personatges de la Passió. Per això ha costat una mica de digerir que aquests actes s’haguessin de suspendre. La festa de Sant Isidre encara no s’ha decidit que es farà, però també es pot veure afectada per aquesta situació.

-Com preveuen fer front a la crisi econòmica que vindrà després de la crisi sanitària?

Intentarem ajudar amb tot el que ens sigui possible per a poder afrontar la crisi econòmica que vindrà després d’aquesta. Com a poble petit que som, intentarem ajudar a tots els nostres veïns i autònoms que han hagut de cessar la seva activitat. Però demanem que ens ajudin a fer-ho, ja que tenim la voluntat però ens falten els mitjans i recursos.

-En un poble tan petit on sempre hi deuen haver coses per gestionar, l’alcaldessa ho deu tenir complicat això de confinar-se. Com ho porta?

Per a poder dur millor el confinament m’he creat una rutina, les persones som animals de costums, i així el confinament es passa molt millor. En un poble petit, tothom fa una mica de tot. Moltes de les tasques que es feien a l’Ajuntament es poden fer des de casa telemàticament. Però n’hi ha altres activitats que no es poden fer des de casa i que m’obliguen a sortir i trencar el confinament. Ja sigui per ajudar a la petita brigada que tenim o pel que faci falta per a poder arribar a tot arreu.

Comparteix aquesta informació