“A Corbera és la gent jove la que s’ha organitzat per ajudar als grans, alguns dels quals varen viure la destrucció del Poble Vell”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (11)

ENTREVISTA A ANTONIO ÁLVAREZ, ALCALDE DE CORBERA D’EBRE (TERRA ALTA)

Antonio Álvarez (En Comú) és l’alcalde de Corbera d’Ebre (Terra Alta) des de les passades eleccions municipals i ens explica que han estat els joves -tant els que treballen i viuen al poble com els que estudien fora, però que tenen la família a Corbera- els que han pres la iniciativa, recolzada per l`àrea de joventut i cultura de l’Ajuntament, de crear un voluntariat per ajudar a la gent més gran del poble. Les persones més grans, alguns d’ells amb més de 90 anys, encara tenen viu al record l’episodi de la guerra civil, amb la destrucció del Poble Vell de Corbera l’any 1938, ara un bé d’interès cultural, centre neuràlgic de la xarxa de pobles que són la memòria vivent dels terribles fets de la nostra història recent que hi varen tenir lloc. L’indret està declarat Bé d’interès cultural.

 

-Alcalde, com s’ha articulat la informació i l’organització del municipi?

Des del principi del confinament es va fer un consell d’alcaldes i des de Direcció general de Salut de la Generalitat se’ns va explicar amb detall tot el que comportaria. Com que Corbera està travessada per la carretera N-420, hem pogut veure que fins al decret de confinament d’aquest dilluns passat, no s’havia notat la davallada de trànsit. A l’ajuntament no podíem aturar completament l’activitat. Per tant, hem decretat uns serveis mínims i tant la brigada com el servei administratiu s’ha organitzat amb torns per treballar des de casa o des de les oficines, també per si hi havia algú que caigués malalt, hi pogués haver recanvi i es pogués mantenir el servei. En aquesta època a l’ajuntament hi ha feina perquè es demanen els permisos per la crema de restes agrícoles. També hem decretat una aturada del cobrament de taxes municipals i el lloguer d’alguns edificis, com per exemple un alberg que està en un edifici de l’ajuntament.

-Pel que fa als comerços i activitat econòmica, què continua i què s’ha hagut d’aturar?

Els establiments del poble -botiga, forn de pa i cooperativa- continuen oberts per donar servei a la ciutadania i es té molta cura de desinfectar i netejar els llocs més concorreguts. Pel que fa al sector agrari – jo mateix sóc pagès- om que la natura segueix el seu curs, es continua treballant, això sí, amb totes les mesures de seguretat. Ara mateix, el cultiu de regadiu, com poden ser els cirerers, ja floreixen i això s’ha de gestionar. Pel que fa a altres cultius, com olives, ametlles i vinya, ara està encara hivernant però també començarà i caldrà treballar-hi. I el que temem els pagesos és la baixada de preus que afectarà greument les cooperatives i que serà un problema que arribarà a llarg termini. Un 80% dels pagesos de Corbera estan associats a les cooperatives però a nivell comarcal només hi ha un 50% que hi pertanyen.

També vull destacar que l’empresa Limplast ha donat lleixiu per desinfectar a totes les poblacions de la comarca de la Terra Alta i això ens ha permès netejar els llocs més concorreguts com les entrades dels comerços. El Consell Comarcal ha articulat una gestora per facilitar material per a la confecció de mascaretes i de neteja als municipis.

-I la població, han pres la iniciativa?

Amb una població de 1.000 habitants, tots ens coneixem i com a alcalde tens contacte directe amb tothom. En un primer moment ja vam contactar amb les persones grans, que són moltes al municipi, per saber les seves necessitats. I han estat els joves, estudiants que viuen a casa dels pares, els que han organitzat el voluntariat per donar servei a totes aquestes persones que necessiten ajuda, contactant-hi per telèfon i whatsapp, per fer-los les compres, anar a buscar medicaments, i el que puguin requerir. Aquesta xarxa està ben viva i funciona.

I també s’ha organitzat el “vermut queda’t a casa”. De la una a les dues de la tarda, es posa música per a tots els gustos per la megafonia del poble i la gent surt a les terrasses a fer el vermut, cadascú a casa seva. Això va acompanyat d’un concurs de fotografies per instagram, en què es donarà un premi i les fotografies escollides es publicaran al calendari del poble. I això també va servir per felicitar una vilatana que va fer 100 anys, però a distància, amb cartells que els veïns li van fer penjats a les terrasses i la música que a ella li agrada per megafonia. Ja de normal, com sabeu, els ajuntaments acostumen a fer una felicitació o una placa per a les persones que fan 100 anys. També hi ha voluntaris que han fet mascaretes a nivell de comarca.

-El record de la guerra civil, que en el vostre cas és diari, perquè ho teniu molt present, de quina forma influeix a la gent en les dificultats, com la crisi actual?

La població a Corbera està envellida, i hi ha molts avis i àvies de més de 90 anys que van viure la guerra civil. Tot i que no poden evitar tenir por perquè veuen les notícies i estan al dia de tot, hi ha dos fets diferencials que fan que una crisi així la vegin amb una perspectiva poc usual, tal com un d’ells em va explicar: no hi ha bombes i no es passa gana. Vist així, no és comparable. I el fet que els joves siguin els que s’han organitzat, amb el suport de la regidoria de joventut i cultura, ha estat molt positiu.

-Les visites al Poble Vell també han quedat aturades… és un patrimoni molt visitat, oi?

Sí, les dues treballadores que hi tenim estan a casa i evidentment les visites, al no haver-hi escola, estan suspeses. Cada setmana hi ha molta afluència de grups escolars i d’instituts que visiten el Poble Vell i participen de les activitats que s’hi organitzen.

Comparteix aquesta informació