“L’arribada de la COVID19 ha estat un cursa contrarellotge per dissenyar una nova manera de treballar als ajuntaments”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (1)

ENTREVISTA A LLUÍS PUIG, ALCALDE DE PALAMÓS (BAIX EMPORDÀ)

Lluís Puig (ERC) és alcalde de Palamós (Baix Empordà) des de fa 5 anys. Aquesta població costanera, turística i amb un dels ports més rellevants de Catalunya té prop de 18.000 habitants. Des del decret de l’estat d’alarma, Palamós, ha posat la pausa i viu amb serenor una de les pitjors crisis dels darrers anys que afecta de ple el principal sector, el turisme i els serveis, que suposen un 70% de la seva activitat econòmica.

 

– Alcalde, en el primer moment quines han estat de les prioritats del seu municipi?
Des de l’Ajuntament hem hagut de prioritzar quins eren els serveis essencials i quins recursos teníem per continuar-los executant telemàticament. A partir d’aquí hem hagut de preparar l’estructura perquè la majoria de la gent pogués treballar des de casa seva.

– Això deu haver implicat reforçar algun servei i minimitzar-ne algun altre?
A l’administració municipal no estaven preparats per assumir un canvi tan gran de cop i, com és obvi, encara estem treballant en la reestructuració d’alguns serveis. L’arribada del COVID19 ha estat una cursa a contrarellotge per dissenyar una nova manera de treballar als ajuntaments.

– Ha funcionat la coordinació entre les administracions?
Ens arriben missatges constants tant de la Diputació de Girona com del Consell Comarcal i també de la Generalitat, ja sigui a través de les xarxes socials o del correu electrònic. Realment puc dir que estem molt ben informats, la informació ha fluït.

– Havia viscut una crisi similar a aquesta?
Catàstrofes naturals sí que n’hem tingut però un fet tan extrem no. Aquesta crisi està posant a prova la forma de treballar de l’equip de govern, regidors de l’oposició, tècnics, treballadors… Estem explorant un nou terreny i estem trobant una màxima predisposició de la gent de l’Ajuntament que s’ha posat al servei de l’administració pública. Ens hauria sobrepassat si no fos per l’estreta col·laboració entre polítics, tècnics i ciutadania.

– Com ha estat la col·laboració dels veïns i veïnes en aquests dies de confinament?
La resposta ha estat fantàstica. Ho han entès de seguida i han fet cas del confinament. Com a exemple, del 99% dels controls que ha fet la Policia local, els desplaçaments eren correctes. Només en un 1% ha calgut aixecar acta. Pel que fa a les segones residències, el primer cap de setmana, hi va haver força afluència, però el passat cap de setmana ja no hi ha set.

– El sector turístic i de serveis suposa un 70% de l’activitat econòmica del municipi. Com ho està vivint?
Amb molta preocupació. Comerç, restauració, càmpings, hotels ja donen la Setmana Santa per perduda, òbviament. Però estan molt preocupats per com es recuperaran un cop passi el confinament, si la gent respondrà i vindrà a realitzar les seves estades i vacances a Palamós. Té l’esperança en què si fem un bon confinament, el retorn a la normalitat no es dilatarà tant.

– El Port de Palamós continua amb la seva activitat al tractar-se d’un producte de primera necessitat?
Efectivament, des de la Confraria s’han organitzat per fer torns i no surten totes les barques cada dia. Si no hi ha tant peix, el preu és més raonable. La Llotja funciona amb normalitat per abastir els mercats.

– Voldria destacar algun fet singular que hagueu fet a Palamós?
Tots hem fet el que hem pogut. Si hagués de destacar alguna cosa, seria l’exemplar col·laboració entre l’administració local, Creu Roja, Serveis Socials, Càritas i Consell Comarcal per atendre les persones més vulnerables. Hem extret del padró les persones més grans de 80 anys i les hem trucat una a una. Els hi hem recomanat que no sortissin, i si els hi calien productes bàsics. Creu Roja té un servei que si cal, els hi pot dur la compra a casa. Per les persones grans que viuen soles és molt important que puguin parlar, que no se sentin soles.

– A Palamós hi ha l’hospital comarcal. Com està la situació en aquests moments?
Tenim 27 positius que no sabem si són pròpiament de Palamós o de la comarca. 13 estan ingressats al mateix hospital i altres 14 derivats a altres hospitals. El més preocupant és que tenim 22 sanitaris positius confinats a casa seva.

Comparteix aquesta informació