“Ens preocupa la incertesa per com evolucionarà la pandèmia i els temps complicats que haurem d’afrontar en el futur”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (6)

ENTREVISTA A M.CINTA LLAÓ, ALCALDESSA D’EL PERELLÓ (BAIX EBRE)

Maria Cinta Llaó (ERC) s’ha estrenat com alcaldessa d’El Perelló (Baix Ebre) aquesta legislatura, després de vuit anys com a regidora. En menys d’un any ja li ha tocat fer front a dues problemàtiques importants, els efectes del temporal Glòria, i ara aquesta crisi sanitària sense precedents. El Perelló és un municipi de gairebé 3.000 habitants, on el sector primari és essencial en la seva economia, sobretot l’oli i la mel, de la que en són els primers productors de Catalunya. El sector turístic també és important en un municipi que té tant muntanya com mar.

 

-Les Terres de l’Ebre sou, de moment, la regió amb menys afectació pel coronavirus, però tot i això com ho esteu vivint?

Crec que com a tot arreu, preocupats i amb molta incertesa per com evolucionarà tota aquesta pandèmia i els temps complicats que haurem d’afrontar en el futur.

-El sector primari és essencial al vostre municipi. De quina manera l’ha afectat?

Un producte del sector primari important al nostre municipi és l’oli, la campanya ja va acabar fa temps, i com que molta part de pagesos són de cap de setmana, seguint les recomanacions han deixat d’anar a la terra i l’activitat ha quedat reduïda als pocs professionals que queden. L’agricultura, efectivament, és un sector essencial.

-Sou productors de mel, què passarà amb aquest sector?

Si, El Perelló és el primer productor de mel de tot Catalunya, i ara els apicultors continuen fent la seua feina perquè tot just és el temps d’extreure la mel de les arnes i al mateix temps fer la transhumància cap a altres territoris on les floracions són més tardanes per d’aquesta manera no interrompre la pol·linització que fan les abelles, tan important per a la naturalesa, i també perquè els mercats estiguin proveïts de mel, un producte tan necessari i bo. Això si, molt conscienciats amb l’estat d’alarma i prenent totes les mesures de precaució dictades per les autoritats sanitàries.

-Heu hagut de suspendre una de les fires més importants del sector, com el Firabril. Què ha suposat això? Teniu previst fer-la més endavant?

Malauradament així ha hagut de ser. Aquest any, els dies 4 i 5 d’abril n’era ja la 142a edició, una de les més antigues de Catalunya, una fira molt important per als sectors de la mel i l’oli del què el nostre poble també n’és un gran productor. Ja ho teníem tot preparat i ara ha sigut, per dir-ho d’una manera, desfer tota la feina feta, justament enguany que volíem donar-li molts canvis. Hem decidit no fer-la més endavant, la nostra Firabril com el seu nom diu, ha de ser a l’abril. L’any vinent, si tot va bé, com esperem i així serà, la gaudirem amb més ganes. Dins de la mateixa Firabril també hi havia programat un concert d’Oques Grasses, l’hem ajornat, però a hores d’ara encara no sabem quan el podrem fer.

-Quina ha estat la resposta dels veïns i veïnes d’El Perelló davant la crisi sanitària?

La resposta dels nostres veïns i veïnes ha estat excel·lent. Des del primer moment han seguit totes les recomanacions de confinament i han adoptat totes les mesures sanitàries quan surten al carrer per a l’adquisició de productes alimentaris o farmacèutics, i des d’aquí els vull donar les gràcies. Ara com ara, al nostre poble tenim la sort de no tenir cap persona infectada .

-Com enfoqueu la temporada d’estiu?

Algú ho sap com s’ha d’enfocar la temporada d’estiu? Són temps d’incerteses, ningú sabem encara quant de temps durarà la pandèmia. Nosaltres tenim la sort que el nostre municipi té mar i muntanya, però l’estiu ja és aquí i les nostres platges, com tantes altres del litoral català, van ser destrossades pel temporal Glòria i encara no les tenim adequades per als turistes, ja que això és un treball que han de fer des del Servei de Costes del Govern Central. Pel que fa a l’afectació, clar que sí que ens afecta. Sobretot a la restauració, al comerç i als serveis de tota mena, és molt dur per a tots.

-Segones residències. Heu tingut algun problema?

Tenim moltes segones residències, però la veritat és que no hem tingut cap problema. Si és cert que el primer cap de setmana molta gent de fora van venir a passar-lo aquí, perquè hem de ser sincers i reconèixer que l’inici del confinament molta gent no se’l va prendre seriosament, però ara m’atreveixo a dir que no tenim quasi ningú de fora del poble.

-Què és el que més li preocupa com alcaldessa d’El Perelló?

La preocupació més important a hores d’ara és que cap veí o veïna es vegi afectada per la Covid-19. Quan hàgim superat la pandèmia tindrem a sobre la taula el problema econòmic que afectarà moltes famílies, perquè el nostre poble té moltes petites empreses de serveis i moltes d’elles a hores d’ara ja han hagut de fer ERTOS. Des de l’Ajuntament, com ja hem comunicat, un cop acabat el període de crisi i dins de les nostres possibilitats dedicarem tot el nostre esforç per avaluar-ne els efectes i aprovar-ne les mesures que són de competència municipal.

Comparteix aquesta informació