Les entitats independentistes presenten la Diada per la República 2018

La Diada 2018 s’ha presentat aquest matí, en una roda de premsa davant dels jardins de Palau Reial. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural (ÒC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han fet públics els primers detalls de la gran manifestació, que recorrerà la Diagonal de Barcelona, concretament des del Palau Reial fins a les Glòries.

També s’ha presentat la samarreta d’aquest any, que serà d’un color corall molt vistós, inspirada amb la brida de l’1-O, “element que garanteix la transparència de la votació”, segons Elisenda Romeu, coordinadora de mobilització de l’ANC. La samarreta lluirà una imatge del Pedraforca, amb les diverses etapes que s’han fet i que encara falten per fer el cim, representant simbòlicament amb una banderola, que és la República Catalana. El cartell manté una línia estètica amb la samarreta. Comparteix color, però en comptes d’aparèixer la muntanya, un focus il·lumina la banderola del cim, que representa la República. A dalt, dues dates ben grans: l’11 S, que representa una derrota, i l’1 d’octubre, que representa la victòria del Referèndum d’autodeterminació, el resultat del qual “cal defensar i fer efectiu”.

Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, ha recordat que els presidents predecessors de l’Assemblea, Carme Forcadell i Jordi Sánchez, estan tancats a la presó, motiu que posa en evidència el context de repressió política que es viu. Tot i això, ha dit que l’Assemblea és “molt conscient” dels obstacles, però ha estat contundent i ha dit que la repressió política no ha de tenir com a conseqüència la renúncia a l’objectiu polític de “fer efectiva la República Catalana”. De fet, aquesta repressió encara fa més evident la “necessitat” de la independència, que ha dit que la vol per ser més lliures “individualment i col·lectivament”.

Josep M. Cervera, President de l’AMI, ha volgut remarcar que hi ha líders “injustament tancats i a l’exili” per haver defensat la voluntat popular i haver fet possible que dos milions de persones exercissin el dret d’autodeterminació. I en segon lloc, ha advertit que cal tirar endavant el projecte que va encarregar la ciutadania l’1 d’octubre: construir la República catalana. Per últim, ha refermat el compromís dels ajuntaments de l’AMI a participar massivament a la manifestació de l’11 de setembre.

La vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana, ha recalcat el context de repressió en què se celebrarà la Diada d’enguany, i ha recordat també que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, avui a la presó, fa un any s’estaven encarregant d’organitzar aquesta mateixa manifestació. D’altra banda, Llansana ha recordat que d’aquí a uns mesos farà un any del referèndum de l’1 d’octubre, que caldrà “commemorar”, així com els objectius polítics que van portar la gent a votar.

Comparteix aquesta informació