L’AMI avalua si emprèn accions contra l’Estat espanyol davant organismes europeus

El president de l'AMI en la intervenció a l'Assemblea General a Balaguer

L’Associació Municipal per la Independència (AMI) avalua la possibilitat de demanar empara a diferents organismes europeus davant les denúncies que reben alguns ajuntaments i consells comarcals adherits a l’associació per part de la delegació del govern a Catalunya. Aquest ha estat un dels punts de l’ordre del dia tractats en el decurs de la tercera Assemblea General que l’AMI va celebrar el passat dissabte 28 de juny a la localitat lleidatana de Balaguer.

L’associació es planteja presentar una queixa davant tres dels òrgans del Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa (CPLR): a la comissió de Seguiment, al president del CPLR, Herwig Van Staa, i al president de la Cambra de Poders Locals, Jean Claude Frécon. Així mateix, s’interposarien recursos davant el Tribunal de Justícia d’Europa per incompliment de la normativa de la UE per part d’un estat membre. Aquests incompliments bàsics de l’Estat espanyol serien el del dret a l’associació (exemplificat en les reiterades denúncies contra el pagament de quotes a l’AMI) i el de la proporcionalitat dels controls administratius.

A hores d’ara, els jutjats han desestimat o arxivat 73 contenciosos impulsats per la delegada espanyola María de los Llanos de Luna, dels quals, 50 per sobirania fiscal (amb 4 sentències fermes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), 1 pel pagament de quotes a l’AMI i 22 per declaracions de “territori català”. Per la seva banda, els jutges han donat la raó als advocats de l’Estat espanyol en 13 ocasions (3 per sobirania fiscal, 5 per no penjar la rojigualda, 4 per declaracions de “territori català” i 1 pel pagament de quotes a l’AMI).

Els Ajuntaments i consells comarcals denunciats per la delegació del govern espanyol ho són per: impulsar la “sobirania fiscal” (103), no penjar la bandera espanyola (93), declarar-se “territori català lliure i sobirà” (45), pagar la quota anual de l’Associació de Municipis per la Independència (32), cedir un local a l’AMI o la contractació de trens a l’Onze de Setembre de 2012. Un total, doncs, de 275 recursos i requeriments.

Durant l’Assemblea General ordinària també s’ha presentat als alcaldes presents la possibilitat de la celebració d’un acte a la tardor que duria el nom de la “Senyera per la llibertat”, i que simbolitzaria el suport al procés sobiranista des del món municipal dels 694 ajuntaments associats a l’AMI.

Comparteix aquesta informació