L’AMI convida els ajuntaments per la independència a pagar els impostos a la Hisenda catalana

Els alcaldes membres de la Comissió Executiva de l'AMI, aquest matí a l'Ajuntament d'Olot

La Comissió Executiva de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), reunida avui a Olot, ha convidat els seus adherits a pagar els impostos recaptats a la Hisenda catalana en lloc de fer-ho a l’Agència Tributària espanyola. La mesura es començarà a aplicar de forma gradual amb 10 ajuntaments, aquest mateix dijous, fins arribar a un centenar, al mes de juliol, i a tota la resta d’adherits a l’AMI, a la tardor. Els municipis que exerciran la seva sobirania fiscal són AlellaArenys de Munt, Campdevànol, GallifaLlinars del Vallès, Premià de Dalt, Ripoll, Sant Jaume de Llierca, Sant Julià de Llor i Bonmatí i Viladamat. Actualment, l’AMI està formada per 701 entitats, entre municipis, consells comarcals, diputacions i entitats municipals descentralitzades (EMD).

A la mateixa reunió s’ha aprovat, per una banda, instar la supressió de les quatre subdelegacions del Govern central que hi ha Catalunya i, per l’altra, demanar a la delegada del Govern espanyol, María de los Llanos de Luna, que retiri els procediments contenciosos-administratius que ha presentat contra diversos ajuntaments per no exhibir la bandera espanyola a les seves façanes o per declarar-se “territori català lliure“. La junta directiva explicarà aquests acords al president de la Generalitat, Artur Mas, que els rebrà en audiència oficial demà dimarts.

El president de l’AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha explicat que aquests diners recaptats per la Generalitat a través dels ajuntaments seran enviats a les arques espanyoles igualment, però “així coneixerem exactament el volum de diners que generen els nostres impostos i que se’n van a Madrid”. L’AMI vol donar exemple  a empresaris i ciutadans de Catalunya perquè facin també pel seu compte l’exercici de la sobirania fiscal.

Vila d’Abadal ha insistit en la necessitat de convocar un referèndum perquè el poble català es pugui expressar de forma lliure i sobirana. En el cas que el Govern opti per fer una declaració unilateral d’independència sense la convocatòria prèvia de consulta,  l’alcalde de Vic ha dit que cal conèixer l’opinió dels electors del país. Només en el cas de quedar sense alternatives o que el Govern espanyol ho impedís, “donaríem suport a una declaració del Parlament i nosaltres faríem una declaració pròpia al respecte”, ha afegit.

Vila d’Abadal s’ha felicitat també pel nombre de municipis que s’estan adherint a l’organització, però ha lamentat alhora que aquesta xifra no sigui encara més alta “per les dificultats que alguns aparells de partit imposen als seus regidors que no tenen llibertat de vot per expressar la seva opinió a favor de la independència”. Vila d’Abadal s’ha referit expressament a Reus, on la moció d’adhesió, que comptava amb el suport de 62 entitats cíviques i culturals de la ciutat, va ser rebutjada pels vots en contra del PSC i el PP.

A la trobada d’Olot a més de Vila d’Abadal, hi han assistit els alcaldes Josep Andreu (Montblanc), Josep M. Cervera (Port de la Selva), Josep M. Corominas (Olot), Andreu Francisco (Alella), Jordi Munell (Ripoll), Carles Puigdemont (Girona), David Rodríguez (Solsona), Josep M. Roigé (Balaguer) i Josep Manel Ximenis (Arenys de Munt) i Domingo Tomàs, regidor de Tortosa, en representació de l’alcalde Ferran Bel.

Comparteix aquesta informació