L’Assemblea de l’AMI demana al Govern ser present en el procés de Transició Nacional

El president de l'AMI, Josep M. Vila d'Abadal

El 68% dels municipis de Catalunya ja són membres de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Aquesta és una de les dades que s’han donat a conèixer avui a la segona Assemblea General de l’AMI (o tercera assemblea si es té en compte l’Assemblea Constituent de Vic), que ha aplegat 200 càrrecs electes, entre alcaldes i regidors, a Vilanova i la Geltrú, capital del Garraf. Aquest percentatge suposa prop del 39% de la població catalana, uns tres milions d’habitants, que viuen a localitats on els seus plens municipals han aprovat per majoria absoluta que Catalunya convoqui un referèndum per aconseguir la independència.

L’Assemblea General ha aprovat una moció que dóna suport a la Declaració de Sobirania del Parlament i demana al Govern que tingui en compte l’AMI en el procés de Transició Nacional. Segons Josep M. Vila d’Abadal, alcalde de Vic i president de l’AMI, “han de comptar amb nosaltres. No té cap mena de sentit que el Govern no reconegui la feina que ha fet la nostra associació i la que pot fer en el futur”. En relació amb aquest procés, ha afegit que ara no toca “fer marxa enrere” i que el referèndum s’ha de fer de totes, totes: “Encara que no el guanyem, l’hem de fer. No s’hi val l’argument, que alguns comencen a escampar, que no es pot fer si hi ha risc de derrota. Això no s’hi val.”  

Els membres adherits han aprovat de forma majoritària i sense vots en contra l’informe de gestió, els pressuposts per a l’any vinent i el pla d’acció per al futur. Entre d’altres iniciatives, el pla preveu la realització d’una macro enquesta per conèixer la foto real dels catalans a la pregunta de si estan a favor o en contra de la independència. Vila d’Abadal ha justificat que el sondeig l’havia d’impulsar l’AMI perquè “cal controlar la pregunta”. “No hem d’anar amb revolts ni subterfugis. No es tracta de preguntar si el votant català li agradaria tenir estructures d’Estat o de si vol ser considerat un estat europeu. La pregunta ha de ser ben clara: si està a favor o en contra de la independència”, argumenta Vila d’Abadal.

La guerra de les banderes també ha ocupat bona part del debat de l’Assemblea General, fins el punt que els assistents han plantejat considerar persona non grata la delegada del Govern, María de los Llanos de Luna, per la seva persecució als ajuntaments que han retirat la bandera espanyola dels balcons. La direcció de l’AMI ha aconsellat prudència i debatre la iniciativa en una reunió de la Comissió Executiva. Tot i això, Vila d’Abadal ha deixat clar que l’actitud de la delegada del Govern constitueix una agressió flagrant contra la democràcia municipal i els drets dels catalans. L’AMI ha acordat assumir una decisió unitària: “D’un en un som vulnerables, però tots junts tenim molta força”, ha sentenciat el president de l’AMI. En el seu discurs a l’Assemblea, Vila d’Abadal també ha plantejat la retirada de cop de la rojaigualda  a tots els ajuntaments com a mostra de força i de solidaritat i com a fórmula d’autoinculpació. Si a continuació el Govern central inhabilités els alcaldes, “ens plantejaríem el gest de posar tots la bandera espanyola als nostres balcons. Seria una demostració de com es vulneren els nostres drets i podria provocar l’efecte contrari al poble de Catalunya”.

En relació amb l’informe que s’ha conegut avui per reduir competències als ajuntaments, Vila d’Abadal ha respost que es tracta d’una vulneració més del Govern central: “És la història de cada divendres. Cada setmana hi ha una nova decisió en contra de Catalunya per fer-nos espanyols.” 

La moció aprovada per l’Assemblea General inclou també el punt de respectar el dret dels municipis adherits a l’AMI de declarar-se “territori de Catalunya lliure i sobirà” i insta tots els municipis perquè comencin a exercir “la sobirania fiscal, per la qual cosa passin a ingressar els impostos dels seus treballadors (IRPF) i IVA a l’Agència Tributària catalana, en lloc de fer-ho a l’agència espanyola”, un mesura que caldria tirar endavant mitjançant decisions adoptades en ple municipal o dels seus batlles i equips de govern.

Alcaldes i regidors, membres de l'Assemblea General de l'AMI, a Vilanova i la Geltrú
Comparteix aquesta informació