L’AMI demana al Govern que negociï el concert econòmic mentre no s’aconsegueixi la independència

Alcaldes, regidors i presidents de consells comarcals, a l'Assemblea General de l'AMI a Girona

L’Assemblea General de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha aprovat avui a Girona aquest manifest favorable a la consecució del concert econòmic per a Catalunya mentre no s’aconsegueixi la independència i ha emplaçat el Govern de la Generalitat a negociar-ho. El text exigeix que Catalunya “ha de poder decidir sobre la forma de gestionar el seus recursos fora de la LOFCA i la relació que vol amb l’estat espanyol, apostant, clarament per esdevenir un nou estat de la Unió Europea”. El manifest ha estat recolzat per la majoria dels prop de 200 alcaldes de l’AMI que han assistit a la reunió convocada al Palau de Congressos de Girona. L’Associació ha celebrat la gran implantació que està tenint al territori, doncs ja compta amb l’adhesió de 485 municipis, 24 consells comarcals i una diputació.

El text aprovat fixa també que Catalunya “necessita un model de finançament propi que posi fi al malbaratament dels nostres diners per part de l’estat espanyol” i demana que aquesta independència fiscal s’aconsegueixi “sense acceptar possibles rebaixes als seus posicionaments”. El text ha recollit una proposta sorgida de l’assemblea d’incloure aquesta opció com momentània, ja que l’objectiu final és aconseguir la independència.

L’Assemblea ha aprovat els pressupostos i un full de ruta per als propers mesos amb unanimitat. Com ha resumit el president de l’AMI i alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, “volem explicar el nostre missatge a totes les institucions, organitzacions i entitats del país, des d’una posició ferma i tranquil·la. No anem en contra de ningú. Volem explicar que la nostra sortida és viable”. I ha afegit que el catalanisme ha quedat superat per l’independentisme que és “possible, seriós i central. No som extremistes”. En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha dit “si Espanya fos un verb, no es podria conjugar amb la paraula futur. La gent del país ens demana als polítics que els donem un futur. I Espanya no és el futur. Així no podem continuar. És la nostra obligació trobar un futur per a la nostra gent l’única sortida que tenim és la independència”.

En la cloenda de la seva intervenció, Vila d’Abadal ha assenyalat que Espanya “no vol que Catalunya sigui un poble lliure. Ens ataquen econòmicament, amb l’espoli que ens sotmeten, ens ataquen culturalment, impedint que el català sigui l’idioma vehicular, i ara han començat a atacar els municipis, que són l’eina que vertebra el país, i volen que desapareguin”.

L’Assemblea ha aprovat el Manifest per la Independència de Catalunya, a on es deixa clara la posició de l’entitat amb vistes al referèndum. Vila d’Abadal ha deixat clar que aquesta consulta es farà quan arribin a tenir el suport d’aproximadament el 60% de la població de Catalunya: “Tenim pressa però volem tenir tot el país darrera. Volem ser una força central.”

A l’Assemblea han assistit representants de les diferents entitats que treballen per la independència, així com representants dels partits polítics parlamentaris.

 

Comparteix aquesta informació