Es constitueix a Vic l’Assemblea de Municipis per la Independència

Alcaldes i alcaldesses de Catalunya de l'AMI
Alcaldes i alcaldesses de Catalunya, a l'assembla constituent

Vic (Osona) ha acollit aquest matí l’Assemblea constituent de l’Associació de Municipis per la Independència que té com a objectiu obtenir la plena sobirania per a Catalunya. Gairebé 300 persones entres alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores i representants d’entitats i associacions que treballen per a Catalunya, la seva llengua i la seva cultura han assistit aquest matí a l’Auditori Joaquim Maideu de L’Atlàntida per participar en aquest acte fundacional.  L’Associació està formada en aquests moments per 157 municipis que han aprovat la seva adhesió mitjançant Ple Municipal.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha estat escollit president de l’Assemblea que comptarà amb quatre vicepresidents que seran els alcaldes d’Olot, Josep M. Corominas; Balaguer, Josep M. Roigé; Tortosa, Ferran Bel i Montblanc Josep Andreu Domingo. També hi haurà quatre vocals que han recaigut en els alcaldes de Berga, Juli Gendrau; Solsona, David Rodríguez, Santpedor, Laura Vilagrà i Ripoll, Jordi Munell. El tresorer serà l’alcalde del Port de la Selva, Josep M. Cervera i el secretari l’alcalde d’Areny de Munt, Josep Manel Ximenis.

Des d’aquesta nova Associació es pretén treballar per crear les condicions de partida a nivell municipal per enfortir el teixit que aposta per un nou plantejament nacional, que veu en l’obtenció de la independència l’únic escenari de futur.  L’alcalde de Vic ha manifestat que ‘avui s’inicia una nova etapa pel país’ i que és el moment ‘d’explicar al poble de Catalunya que és possible ser lliures però hem de dir el com’. Vila d’Abadal ha manifestat que ‘si una clara majoria de catalans volem ser lliures, serem lliures’. També ha fet referència a que arribarà el dia que s’haurà de fer una consulta institucional per tot el territori’ ja que no té sentit ‘que un poble no es pugui expressar lliurement’. L’alcalde de Vic ha afegit que ‘la pàtria s’ha d’estimar i s’ha de construir des del municipalisme’.

Els alcaldes de Port de la Selva (Alt Empordà) i Arenys de Munt (Maresme) també han intervingut en aquest acte com a municipis impulsors de l’Associació, juntament amb Vic. Cervera ha dit que ‘no ens hem de conformar amb les noves situacions enganyoses’ i que ‘hem de començar a treballar per a una sobirania plena. Ha recordat que l’anterior alcalde del Port de la Selva, Genís Pinart, va ser l’impulsor de la iniciativa dels municipis moralment exclosos de la constitució i que en la trobada que es va fer a Sant Pere de Rodes va néixer l’embrió d’aquesta Associació que treballarà per a la independència de Catalunya. Per la seva part, Ximenis ha posat de relleu el paper que va jugar Arenys de Munt en les consultes independentistes que va fer que ‘més de 800.000 persones perdessin la vergonya de sentir-se independentistes’.

L’Associació de Municipis per la Independència tindrà la seva seu a Vic i contempla en els seus Estatuts que avui han estat aprovats amb algunes esmenes que s’ha de treballar ‘permanentment per a la consecució d’un estat propi per a Catalunya, des del convenciment, des de la seva pròpia pluralitat’. També fan referència a que ‘com a primer graó de l’arquitectura administrativa i institucional de Catalunya, els municipis no podem restar impassibles davant els aires d’involució que es respiren i tenim el deure de defensar l’autogovern i les institucions del país des de la nostra realitat de proximitat als veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats’.

Comparteix aquesta informació