Més de 200 alcaldes mostren el suport al Govern legítim de Catalunya a Brussel·les

Més de 200 alcaldes i alcaldesses han explicat aquest dimarts a Brussel·les la situació política que es viu a Catalunya i l’ampli sentiment independentista que hi ha. Al mateix temps, s’ha denunciat la repressió que pateix Catalunya i les seves institucions per part de l’Estat espanyol i han exigit la llibertat pels presos polítics. Aquesta iniciativa impulsada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha permès que més de 200 alcaldes i alcaldesses catalans portessin a la capital política d’Europa l’anhel dels veïns i veïnes dels pobles i ciutats de Cataluna per decidir el seu futur. L’acte també ha servit per «internacionalitzar» les demandes catalanes i denunciar aquesta situació davant les institucions comunitàries. Els alcaldes també han mostrat el seu escalf al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, que des del seu exili a Brussel·les han participat en l’acte que s’ha fet a la tarda i que ha omplert la sala Bozar del Palau de Belles Arts de Brussel·les.

En aquest acte, el president Puigdemont ha apel·lat a l’Estat espanyol i a Europa que acceptin els resultats de les eleccions del 21 de desembre que han estat convocades per l’Estat espanyol «gràcies al cop d’Estat del 155». El cap de l’executiu ha demanat que es garanteixi un procés net sense presos polítics i amb pluralitat d’opcions. El president ha demanat a Europa que no sigui còmplice de la repressió: «Juncker, Tajani, és aquesta l’Europa que voleu, amb un govern empresonat?» i ha dit que denunciaran el mal tracte rebut als consellers empresonats.

Totes les intervencions de l’acte han anat adreçades a demanar a la comunitat internacional que s’impliqui en el conflicte català. La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha destacat «la molta il·lusió» dels catalans per fer un nou país però també «la por per la repressió de l’Estat espanyol» i la seva decepció «davant un projecte europeu que falla». El president de l’ACM, Miquel Buch, ha recordat que el municipalisme català, des de la diversitat, està unit per un compromís «amb la llibertat, els presos polítics, el nostre govern legítim i el país».

En l’acte, amb un gran ressò internacional amb més de 200 periodistes d’arreu del món, també hi han intervingut l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, i els eurodiputats Josep M. Terricabras, Ramon Tremosa i Jordi Solé, també alcalde de Caldes de Montbui.

Al migdia, els més de 200 alcaldes s’han concentrat davant l’edifici de la Comissió Europea per denunciar l’empresonament d’una part del govern català i l’ordre de detenció internacional de la resta. Davant la comissió, han mostrat una pancarta que posava «Freedom political prisoners» –«Llibertat presos polítics».

Comparteix aquesta informació