L’AMI s’ofereix per dinamitzar el procés participatiu del Procés Constituent

IMG_9498

L’executiva de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), reunida aquest divendres a la Seu Vella de Lleida (Segrià) s’ha ofert per ser un agent dinamitzador del procés participatiu que arrencarà un cop s’aprovin els treballs que està realitzant la Comissió d’Estudi del Procés Constituent (CPE). L’executiva de l’AMI s’ha felicitat per la finalització dels treballs de la comissió i ha demanat un procés «plural». «És un estadi important de tot el procés que estem vivim», ha assegurat la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, que ha insistit en la facilitat dels ajuntaments per arribar a tots els segments de la població, especialment en municipis petits.

En la mateixa reunió, l’AMI s’ha mostrat fermament defensora de l’exercici de la sobirania fiscal. Tot i la darrera sentència del Tribunal Constitucional (TC) de l’Estat espanyol. En la reunió s’ha analitzat i validat el document elaborat pels serveis jurídics a petició d’alguns ajuntaments adherits a l’entitat que agrupa més de 800 administracions públiques. L’AMI ha estat «promotora» de la sobirania fiscal i creu que aquesta sentència no ha de fer res més que animar «a continuar exercint el pagament dels impostos a Catalunya», segons ha dit Lloveras després de la reunió.

El document dels serveis jurídics de l’AMI deixa clar que el TC ha invalidat la disposició addicional 22a, que no afecta en res la pràctica dels ajuntaments d’ingressar els tributs estatals a través de l’ATC, pràctica que és coneguda per l’hisenda espanyola, que sempre ha donat per vàlids tots els pagaments efectuats.

Acomplint els objectius d’internacionalització fixats en l’inici del mandat, l’AMI també ha anunciat contactes amb electes locals d’Escòcia. Després d’una primera trobada, regidors escocesos visitaran Catalunya el setembre per establir contactes amb els alcaldes catalans per tal de compartir les dues realitats nacionals, analitzar paral·lelismes i sumar sinergies. Malgrat que la realitat administrativa és diferent (entre altres, a Escòcia, el nombre de municipis és molt més reduït), «tenim molt a parlar» i «hi ha una mateixa inquietud». Seguint la invitació de l’AMI, regidors escocesos visitaran Catalunya la propera Diada i, posteriorment, electes catalans retornaran la visita.

Prèviament a la reunió de l’executiva, una representació de l’AMI s’ha reunit a la Paeria de la ciutat amb l’alcalde, Àngel Ros i diferents regidors municipals. L’AMI ha entregat a l’alcalde una proposta de moció on es proposa fer una consulta ciutadana sobre la seva adhesió a la xarxa de municipis independentistes. Lloveras ha animat a Ros a exercir aquesta opció «absolutament democràtica» per conèixer l’opinió de la ciutadania.

Comparteix aquesta informació