L’AMI destaca el paper clau de secretaris, interventors i tresorers de ‘SITAL per la Independència’

Membres de SITAL per la Independència amb els presidents de l'ANC i l'AMI (foto Localpress)

SITAL per la Independència, la nova sectorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que aplega secretaris, interventors i tresorers d’administracions locals es va presentar en societat dissabte passat al claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès. Des del seu entorn professional, aquest col·lectiu treballarà per assolir la independència de Catalunya i col·laborar en el disseny dels futurs governs locals de l’Estat català. El regidor de Relacions Institucionals de Sant Cugat, Jordi Puigneró, va donar la benvinguda als participants a la jornada i va insistir que aquests treballadors públics són “la columna vertebral, sovint invisible, del món local i els garants del procés democràtic. L’àmbit local és la primera trinxera de la democràcia. I és des dels municipis que es construeix la nació”.

Durant l’acte de presentació de la SITAL, l’alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep M. Vila d’Abadal, va destacar que es tractava d’un dia important per a les administracions locals i per als seus representants electes: “Ens feia falta la SITAL. Necessitem la vostra ajuda.” Vila d’Abadal va subratllar la influència i importància que tenen els secretaris, interventors i tresorers en la presa de decisions. I va agrair que, a partir d’ara, “les recomanacions de la SITAL seran de gran ajuda per aplanar el camí a l’hora de prendre decisions i impulsar accions des dels ajuntaments”. El president de l’AMI va suggerir a la SITAL treballar tres aspectes que preocupen al món local. En primer lloc, el padró. Encara que els alcaldes en són dipositoris, segons Vila d’Abadal, es tracta d’una eina inexacta i caldria veure com es pot millorar. En segon lloc, les hisendes locals. Es tracta de dissenyar un nou sistema per evitar que l’Estat espanyol prengui represàlies jurídiques i blindar els contribuents. I, finalment, com enfrontar-se des dels municipis a la suspensió del sistema autonòmic català per part del govern espanyol. Cal treballar un escenari en el qual els municipis articulin un sistema de governació en cas de suspensió de la Generalitat i el Parlament.

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, va tancar la jornada i va encoratjar la SITAL “perquè el país us necessita”. Forcadell va admetre que, com a funcionaris de l’estat, els membres de la SITAL coneixen millor que ningú els mecanismes d’aquest estat, “un estat poderós, que no s’atura”. Segons la presidenta de l’ANC, cal que la SITAL treballi “perquè el futur no el sap ningú, el futur no està escrit. Depèn de cadascú de nosaltres. I hem de fer tot el que estigui a les nostres mans des del punt de vista personal i professional”. Forcadell va concloure que “l’Estat espanyol ja ha engegat l’apissonadora i nosaltres cal que treballem, des d’ara, per oferir un futur i un Estat millor”.

Comparteix aquesta informació