L’AMI presentarà una demanda contra la delegada Llanos de Luna per malversar fons públics

Foto de família del Consell Directiu de l'AMI celebrat a l'Ajuntament de Solsona

L’Ajuntament de Solsona ha acollit avui la trobada del Consell Directiu de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’òrgan de govern format per representants municipals de totes les comarques del país. Encapçalats per l’alcalde de Vic i president de l’AMI, Josep M. Vila d’Abadal, i l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, una trentena d’alcaldes i regidors han tractat la intensificació de l’assetjament judicial de la delegació del Govern espanyol a Catalunya contra els municipis sobiranistes. La delegada espanyola María de los Llanos de Luna ja ha signat 184 processos per aprovar mocions de sobirania fiscal, no penjar la bandera espanyola als balcons dels consistoris, haver-se declarat “territori català lliure i sobirà” o pel pagament de la quota anual a l’AMI. Aquests processos, però, no semblen tenir gaire èxit entre els jutges, que ja n’han arxivat o desestimat 14. En aquest sentit, l’AMI presentarà una demanda contra la delegada espanyola per malversarció de fons públics. El president de l’AMI ha estat contundent a la seva compareixença amb els mitjans de comunicació: “La delegació de l’Estat espanyol, en lloc de de posar-nos obstacles, hauria d’estar al costat dels ajuntaments i ajudar-nos.”

El Consell Directiu també ha escollit l’alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, com a nou secretari de l’organització en substitució de Josep Manel Ximenis, hores d’ara ex alcalde després que va prosperar una moció de censura en contra seva a Arenys de Munt. Després d’agrair la tasca feta per Ximenis, Vila d’Abadal ha destacat la presència d’un membre del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) al nucli dur de l’organització municipalista. Per al president de l’AMI, “això reforça el pensament dins del PSC a favor del Dret a Decidir i també de l’independentisme. No és pas casualitat que a l’AMI s’hagin adherit més de 80 municipis amb alcalde socialista”.

Els regidors i alcaldes també han acordat insistir en l’exercici de la sobirania fiscal al món local. És a dir, la liquidació dels impostos que recapten a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) en lloc de fer-ho a l’hisenda espanyola. Un total de 58 ajuntaments i consells comarcals ja ho estan fent amb plenes garanties i 169 més han aprovat mocions per fer-ho properament. L’AMI procurarà ampliar el nombre d’administracions que exerceixen la sobirania fiscal a partir del primer trimestre de 2014.

En relació amb l’enquesta sobre el suport a la independència presentada per l’AMI a finals d’octubre, els responsables de l’entitat han destacat que s’ha demostrat una àmplia unitat a la societat catalana perquè es convoqui el referèndum d’autodeterminació. L’AMI aposta perquè aquesta consulta s’organitzi la tardor vinent i que la pregunta i les respostes siguin clares, sense cap opció a interpretació perquè es tornaria a l’inici del procés. Igualment, l’AMI demana un esforç d’unitat entre els partits polítics per garantir un procés d’unitat de tots els catalans.

El president de l’AMI i l’alcalde de Solsona s’han trobat prèviament al Consell Directiu amb alcaldes i regidors del Solsonès, una de les comarques amb més ajuntaments adherits a l’entitat.

Alcaldes i regidors independentistes, al Consell Directiu de l'AMI celebrat a Solsona
Comparteix aquesta informació