L’AMI convida al Govern espanyol a acceptar la celebració del referèndum d’autodeterminació

D'esquerra a dreta, Ximenis, Roigé, Iturre, Vila d'Abadal, Lopez de Aberasturi, Andreu i Kiroga

L’alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep M. Vila d’Abadal, ha convidat l’Executiu espanyol a acceptar i negociar la celebració del referèndum d’autodeterminació del 2014. Segons Vila d’Abadal, “el Govern espanyol es va fent el sord i Espanya s’està comportant com un autista, com algú aïllat de la realitat, amb els processos d’independència de Catalunya. Pactar seria el menys traumàtic per a tothom”. L’alcalde de Vic feia aquesta crida després que bona part de la Comissió Executiva de l’AMI  es va trobar ahir dijous al matí amb una delegació d’Udalbiltza, l’assemblea de càrrecs electes i municipis d’Euskal Herria, formada per les vicepresidentes Iratxe Lopez de Aberasturi, regidora de Vitòria, i Maite Iturre, regidora de Baztan, i el director de l’organització, Xanti Kiroga. A la seva primera compareixença després de la Via Catalana, el president de l’AMI va alertar també que l’AMI “tindrà un actitud vigilant” amb el Govern català si no compleix amb la convocatòria de consulta al 2014: “Si les nostres institucions no acaben la feina, els municipis farem la nostra proposta”, va dir Vila d’Abadal.

A més de l’AMI, la delegació dels municipis sobiranistes bascos va mantenir ahir contactes amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC); es van afegir a la cadena humana de la Via Catalana, dimecres a la plaça Sant Jaume de Barcelona; i van participar a l’ofrena a la memòria de Bac de Roda i la Marxa dels Vigatans, dimarts a Vic. Per a la vicepresidenta d’Udalbiltzu corresponent a Navarra, Maite Iturre, “és important per a nosaltres copsar com s’està vivint el procés d’independència català i com ho està sentint el poble. Hem vingut a aprendre. A la fi, totes dues nacions, Catalunya i Euskal Herria, tenim el mateix destí”. La vicepresidenta corresponent al País Basc, Iratxe Lopez de Aberasturi, va afegir que ha estat “tot un luxe viure aquests moments a Catalunya. Hem superat tots els pronòstics”. Els dos càrrecs electes estan convençuts que les institucions basques no posaran cap obstacle a la celebració de la consulta prevista per al 2014 a Catalunya.

AMI i Udalbiltza estrenyen llaços i començaran a treballar projectes comuns que impulsin “una Europa inevitable amb més estats”, en paraules de Vila d’Abadal. A la trobada amb els sobiranistes bascos, també han participat els alcaldes i vicepresidents de l’AMI Josep M. Roigé (Balaguer), Josep M. Corominas (Olot) i Pep Andreu (Montblanc) i l’alcalde i secretari de l’AMI, Josep Manel Ximenis (Arenys de Munt).

Comparteix aquesta informació