Vila d’Abadal demana que les consultes als municipis puguin anar més enllà de les competències locals

Els alcaldes de Ripoll i Vic, amb Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, avui al Parlament

L’alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep M. Vila d’Abadal, ha comparegut aquest matí davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per donar el punt de vista de l’entitat independentista i realitzar les aportacions pertinents sobre la proposició de Llei de Consultes Populars no referendàries i participació ciutadana. Al seu costat, hi tenia Carme Garcia Lorés, alcaldessa de Rubí, en nom de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Marc Pifarré, secretari general de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). El mes de maig del 2012 ja hi va haver una primera compareixença dels tres representants municipalistes per aquest tema.

Vila d’Abadal ha manifestat que el projecte de llei “limita les consultes a les competències municipals” però és molt important que també reculli “les qüestions que afectin als municipis” siguin o no de la seva competència. Ha posat com a exemple els assumptes relacionats amb les infraestructures, les polítiques culturals, l’educació o la natura, que sovint tenen un àmbit supramunicipal. L’alcalde de Vic manifestat que “potser quedaríem sorpresos dels resultats de determinades consultes del territori respecte a aquests temes”.

Un segon punt que ha posat de relleu és la utilització del padró com a eina estructural per realitzar la consulta. “El padró és una eina molt imperfecta, té molts defectes” ha afegit, al mateix temps que s’ha mostrat favorable a marcar l’edat de 16 anys com la mínima per a poder votar. Finalment també ha destacat la importància de la participació ciutadana en la presa de decisions polítiques en l’àmbit municipal i, per tant, ha considerat que aquest apartat s’ha de mantenir i, si cal, potenciar.

Comparteix aquesta informació