Alcaldes de Ponent demanen empara al Parlament per l’assetjament de la delegada espanyola Llanos de Luna

Alcaldes i presidents de consells comarcals, amb la presidenta del Parlament

Diversos alcaldes i presidents de consells comarcals de les Terres de Ponent han lliurat avui a la president del Parlament, Núria de Gispert, un escrit en què exigeixen un canvi en l’actitud de la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, cap a les institucions locals del país i demanen l’empara de les institucions catalanes davant el que consideren una “campanya planificada d’assetjament”.

Els alcaldes i presidents de consells comarcals han traslladat a De Gispert la seva “inquietud” i “sorpresa” pels requeriments que han rebut perquè posin la bandera espanyola als edificis públics, quan en molts casos, segons argumenten, “fa molts anys que no hi són ni aquesta ni cap”. A més, recalquen que en aquests moments cal “cercar solucions als problemes” en lloc de “crear un problema on no n’hi ha”. Així ho ha manifestat la presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, Rosa Maria Mora, després de l’audiència: “Ens ha sorprès aquesta imposició, i ho fem arribar al Parlament del nostre país.” Mora ha subratllat a més que “nosaltres volem la pau social als nostres pobles”.

L’escrit expressa el “rebuig” a l’actitud de la delegada del Govern espanyol, que, insisteixen els signants, “ha iniciat una campanya planificada d’assetjament a les institucions locals de Catalunya”, que “es fa evident” en aspectes com “l’aplicació parcial i interessada” de la Llei de Banderes o “la impugnació en via administrativa de diversos acords en defensa de la sobirania de Catalunya, debatuts i aprovats en els respectius plens”.

Per aquestes raons, el text exigeix un “canvi en l’actitud” de Llanos de Luna amb què “eviti crear problemes on no n’hi ha, respecti l’autonomia dels ens locals en llur dimensió política i respecti la voluntat popular manifestada pels seus legítims representants”. L’escrit demana alhora empara a les institucions catalanes “perquè donin suport als ajuntaments, especialment als més petits, en la defensa dels seus drets i llibertats”.

A l’audiència hi han assistit els presidents de consells comarcals Rosa Maria Mora (Urgell), Francesc Fabregat (Pla d’Urgell), Juli Muro (Garrigues), Adrià Marquilles (Segarra), Pau Cabré (Segrià) i Joan Solà (Solsonès); i els alcaldes Josep Maria Huguet (Sidamon), Josep Maria Puig (Torregrossa), Enric Mir (les Borges Blanques), Bernat Solé (Agramunt) i Josep M. Roigé (Balaguer). L’escrit de denúncia, el signen també la vicepresidenta del consell comarcal de la Noguera, Maria Antònia Pubill, i l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló. Amb l’excepció de l’alcalde de Torregrossa, la resta de signants són membres de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). En aquest sentit, l’alcalde Roigé és vicepresident de l’entitat i els alcaldes Mir i Fabregat formen part del Consell Directiu.

Comparteix aquesta informació