L’AMI demana un Govern fort i estable a Catalunya que convoqui el referèndum d’independència

Membres de la Comissió Executiva i del Consell Directiu de l'AMI, a Can Borrell d'Arenys de Munt

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha demanat avui que el proper Govern de Catalunya sigui “fort i estable per evitar entrebancs i problemes que dificultin l’objectiu de convocar un referèndum sobre la independència, tal com va aprovar el Parlament durant l’anterior legislatura i que ha quedat palès amb el resultat de les eleccions”. La Comissió Executiva de l’AMI, reunida avui a Arenys de Munt, s’ha felicitat pel resultat obtingut per les forces sobiranistes en les eleccions del passat diumenge. El president de l’AMI i alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha valorat que les forces que estan a favor de convocar un referèndum hagin augmentat un diputat en relació a l’anterior legislatura. Tot i que reconeix que CiU ha sofert un retrocés, “els 62 diputats que tenia la coalició a la darrera legislatura defensaven un pacte fiscal i els 50 d’aquesta representen un vot clarament independentista”. L’AMI no vol ni pot entrar a opinar sobre les diverses coalicions possibles després de les eleccions del passat diumenge, però té molt clar, en paraules del seu president, que “no podem concórrer a fer un referèndum si no tenim un Govern ferm i sòlid que garanteixi la governabilitat del país”.

L’AMI demanarà formalment que els membres de la seva Executiva es reuneixin amb tots els grups parlamentaris per explicar-los les seves intencions i objectius. L’associació dóna suport a les forces sobiranistes perquè facin un referèndum sobre la independència de Catalunya però, al mateix temps, el seu president ha dit que “si el Govern no ho fa o no pot fer-ho, nosaltres estaríem en disposició de fer-ho el 2015 com a molt tard”. L’entitat continua creixent i ja són 661 els municipis i altres ens catalans que s’hi han adherit.

La Comissió Executiva s’ha mostrat contrària al projecte de reforma municipal que impulsa el Govern del PP que pretén suprimir els ajuntaments més petits. L’AMI demanarà a les associacions municipalistes (ACM i FMC) que plantegin els recursos jurídics que siguin necessaris per evitar-ho. També ha lamentat les multes i sancions que la Delegació del Govern a Catalunya vol imposar a alguns ajuntaments per organitzar el transport de centenars de ciutadans a Barcelona per manifestar-se a la Diada del passat Onze de Setembre.

La trobada de l’AMI s’ha celebrat a Arenys de Munt perquè el seu alcalde, Josep M. Ximenis, de la CUP, és un dels membres de l’Executiva de l’entitat. En aquest reunió, hi ha assistit Josep M. Cervera, alcalde del Port de la Selva; Domingo Tomàs, regidor de Tortosa; Josep Andreu, alcalde de Montblanc; Carles Puigdemont, alcalde de Girona; Josep M. Ximenis, alcalde d’Arenys de Munt; Josep M. Roigé, alcalde de Balaguer; Josep M. Vila d’Abadal, alcalde de Vic i president de l’AMI; Jordi Munell, alcalde de Ripoll; David Rodríguez, alcalde de Solsona. Més tard, s’hi han afegit altres alcaldes per celebrar el Consell Directiu, Jordi Martín, regidor de la Seu d’Urgell; Lluís Sagarra, regidor de Martorell; Francesc Fabregat, alcalde de Bellvís; Julio Roca, regidor de Móra d’Ebre, i Jordi Camps, alcalde de Vidreres.

L’AMI mantindrà una reunió demà, dimecres 28 de novembre, amb representants de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) per posar en comú les seves estratègies per a les properes setmanes. L’AMI ha mantingut una prudent actitud durant la campanya electoral, però, a partir d’ara, entén que ha de fer sentir la seva força perquè no es facin passos enrere. La trobada tindrà lloc a les 17.30 hores a la seu d’Òmnium Cultural de Barcelona (carrer de la Diputació, 276).

El proper 15 de desembre, l’AMI celebrarà la seva III Assemblea General a Vilanova i la Geltrú.

Comparteix aquesta informació