L’AMI exigeix al govern espanyol que no rebaixi l’autoritat del món local

Josep M. Vila d'Abadal, a l'Assemblea General de l'AMI a Girona

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha exigit al govern espanyol i al seu president, Mariano Rajoy, que tracti el món local “amb tot el respecte que es mereix” i que no interfereixi en les competències que “per Llei” té assignades. Aquesta declaració arriba després del paquet de mesures que va anunciar dimecres el president espanyol al Congrés dels Diputats i que avui ha concretat després del Consell de Ministres.

El president de l’AMI i alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha volgut fer aquestes declaracions en nom de l’associació perquè considera que “es vulnera clarament el principi de subsidiarietat dels ens locals” que tenen una funció molt important per “estructurar el territori” i per afrontar les dificultats “des de la proximitat i el coneixement detallat dels problemes, en temps difícils com els que estem vivint”.

L’AMI també rebutja la recentralització de competències locals en altres administracions provincials com les diputacions, no reconegudes com a administració territorial a l’Estatut, perquè això “priva els municipis d’una autoritat que ens és del tot necessària per poder desenvolupar les tasques que, democràticament, ens han encarregat els ciutadans”.

Vila d’Abadal posa de relleu que la reducció d’un 30% dels càrrecs electes “no contribueix en cap manera a pal·liar el dèficit”, però sí que va en contra “de la governabilitat dels municipis”. “On es pot aprimar de veritat l’Administració és en estructures estatals poc funcionals clarament sobredimensionades i que suposen una forta despesa”, ha afegit., “però no pas les administracions locals, que treballem des de l’austeritat i amb uns paràmetres molt controlats per la legislació actual.” A l’AMI també li sorprèn molt que les retallades “només afectin l’administració local, que és la té menys dèficit”.

Per tot plegat, l’AMI demana al president del govern espanyol que “deixi d’interferir” en les competències locals i que actuï amb “responsabilitat i consideració” cap als municipis, “que tenim i hem tingut un paper clau en la construcció del país”. Posa de relleu també que “a Catalunya ja fa molts mesos que som conscients de la situació econòmica i hem actuat en consqüència”, per tant, “no és just que se’ns posi al mateix sac a totes les comunitats autònomes”.

Comparteix aquesta informació