El president de l’AMI proposa crear un Registre Local de Consultes Ciutadanes

Compareixença Parlament Llei de Consultes Populars
D'esquerra a dreta, Josep M. Vila d'Abadal, president de l'AMI, Marc Pifarré, secretari general de l'ACM, i Manuel Bustos, president de la FMC

El president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep M. Vila d’Abadal, ha comparegut aquest matí – al costat de les altres dues entitats municipalistes- davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya que està tramitant el projecte de Llei de consultes populars. La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha estat representada pel seu president, Manuel Bustos, i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) pel secretari general, Marc Pifarré.

La compareixença tenia com a objectiu donar l’opinió i fer aportacions de cara a l’elaboració del text final. Els tres representants han coincidit en que el padró municipal no era la millor eina per configurar el cens de persones que podien votar, en primer lloc “perquè no és fiable en quant a la garantia dels ciutadans que realment viuen un municipi” ha explicat Vila d’Abadal i també “perquè als ajuntaments ens correspon la seva custòdia i no el podem traslladar a altres administracions”, ha manifestat Bustos. Per a Pifarré s’haurien d’establir alguns mecanismes addicionals al padró “com un cert arrelament” i la seva utilització també suscitaria “que es pogués posar en dubte la legitimitat de les consultes”. L’alcalde de Vic i president de l’AMI ha suggerit que es podria crear “un Registre Local de Consultes Ciutadanes” on les persones que ho desitgessin votar s’hi poguessin inscriure voluntàriament, una iniciativa que ja funciona en altres països.

Vila d’Abadal també ha suggerit que les consultes han de tenir força per “ser vinculants” perquè si no ho són “no serveixen per gran cosa”. També ha cregut oportú que es contempli la possibilitat que els municipis “puguem fer consultes sobre altres temes que no siguin estrictament locals però que tinguin un interès local com una carretera o una presó”.

L’Associació de Municipis per la Independència es va constituir el 14 de desembre de 2011 a Vic i en aquests moments té 460 ens associats i va creixent dia a dia a molt bon ritme. Dels ens associats, 437 són ajuntaments, 22 Consells Comarcals i 1 Diputació.

Comparteix aquesta informació